Kroatias befolkning

Kroater i tradisjonelle folkedrakter.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hovedstaden Zagreb med øvrebyen, Kapitol, som domineres av Stefanskatedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Rovinj på vestkysten av Istra er en malerisk by, med trange gater og bebyggelse fra 1500- og 1600-tallet. Byen har en stor romansk kirke. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet i Kroatia er 4 270 480 (2018). I forhold til 2017 sank antall innbyggere med 0,5 prosent. Den forventete levealderen ved fødsel er 79,6 år for kvinner og 73,2 år for menn. Folketallet har gjennom mange år vært synkende på grunn av lave fødselstall. Ifølge Verdensbanken var fødselsraten i 2017 på 1,4 barn pr. kvinne. Samme år var det en netto immigasjon på minus 1,7 promille. Landet har derfor en aldrende befolkning.

90,4 prosent av befolkningen kroater, og 4,4 prosent er serbere. De holder særlig til i det østlige Slavonia og i Krajina-området omkring byen Knin. 4,4 prosent tilhører andre grupper, herunder bosniaker, ungarere, slovenere, tsjekkere og rom. 0,8 prosent er uspesifisert.

56,9 prosent av befolkningen bor i urbane strøk. Tettest bosatt er områdene omkring hovedstaden Zagreb. De største byene er Zagreb, havnebyene Split og Rijeka og Slavonias hovedby, Osijek.

Religion

De fleste kroater er kristne, og den romersk-katolske kirke har tradisjonelt vært ledende. 86,3 prosent av befolkningen katolikker, mens 4,4 prosent er ortodokse kristne og 1,5 prosent er muslimer. 1,5 prosent tilhører andre trossamfunn. Ikke-religiøse, ateister og uspesifiserte grupper utgjør til sammen 6,3 prosent. Det finnes flere protestantiske kirker og en kroatisk gammelkatolsk kirke som ikke godkjenner pavens ufeilbarlighet og autoritet.

Språk

Offisielt språk og morsmål for størstedelen av befolkningen er kroatisk, som skrives med det latinske alfabetet. 95,6 prosent av befolkningen oppgir kroatisk som morsmål. Det viktigste minoritetsspråket er serbisk, som 1,2 prosent av befolkningen bruker. Andre minoritetspråk, herunder ungarsk, tsjekkisk, slovakisk og albansk utgjør til sammen 3,0 prosent. (0,2 prosent er uspesifisert).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg