Istra er en halvøy lengst nordøst i Adriaterhavet, mellom Triestebukta og Kvarnerbukta. Dette er den største halvøya i Adriaterhavet. Halvøya er hovedsakelig innenfor Kroatia, mens dens nordlige deler tilhører Slovenia og en liten del sør for Trieste tilhører Italia. Dens slovenske delen har en kystripe på 46,6 km og er Slovenias eneste adgang til havet. Samlet har halvøya et areal på 3160 km2.

Med 56 375 innbyggere (31.12.2017) er den kroatiske byen Pula halvøyas største by og også den viktigste havnebyen. Den største byen i den slovenske delen av halvøya er Koper med 24 996 innbyggere (2017).

Størstedelen av halvøya er et ødslig kalkplatå, som når opp i 1396 moh. Den bratte kysten har mange små naturhavner og badesteder, med tradisjonelt stor turisttrafikk. Det dyrkes korn, oliven, frukt og vindruer og drives fiske etter sardiner og størje. Viktige næringsvirksometer er også utvinning av kull og sjøsalt.

Istra kom i 177 fvt. under Roma, i 395 evt. til det vest-romeriske rike og i 539 til det østromerske rike. Halvøya tilhørte siden langobardere, frankere, bayrere m.fl., og var så delt mellom Østerrike og Venezia til 1797. I 1805–1815 stod Istra under Frankrike og var dernest et østerriksk markgrevskap og kronland til det i 1920 ble avstått til Italia, som igjen avstod området (uten Trieste) til Jugoslavia i 1947. Etter Jugoslavias oppløsning ble halvøya delt mellom Kroatia, Slovenia og Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.