Istra

Istra er en halvøy lengst nordøst i Adriaterhavet, mellom Triestebukta og Kvarnerbukta. Dette er den største halvøya i Adriaterhavet. Halvøya er hovedsakelig innenfor Kroatia, mens dens nordlige deler tilhører Slovenia og en liten del sør for Trieste tilhører Italia. Dens slovenske delen har en kystripe på 46,6 kilometer og er Slovenias eneste adgang til havet. Samlet har halvøya et areal på 3160 kvadratkilometer.

Faktaboks

uttale:
ˈistra
også kjent som:

italiensk Istria

Med 56 375 innbyggere (31.12.2017) er den kroatiske byen Pula halvøyas største by og også den viktigste havnebyen. Den største byen i den slovenske delen av halvøya er Koper med 24 996 innbyggere (2017).

Størstedelen av halvøya er et ødslig kalkplatå, som når opp i 1396 meter over havet. Den bratte kysten har mange små naturhavner og badesteder, med tradisjonelt stor turisttrafikk. Det dyrkes korn, oliven, frukt og vindruer og drives fiske etter sardiner og størje. Viktige næringsvirksometer er også utvinning av kull og sjøsalt.

Historie

Istra kom i 177 fvt. under Roma, i 395 evt. til det vestromerske rike og i 539 til det østromerske rike. Senere tilhørte halvøya blant annet langobardere, frankere, bayrere, og var så delt mellom Østerrike og Venezia til 1797. I 1805–1815 stod Istra under Frankrike og var dernest et østerriksk markgrevskap og kronland til det i 1920 ble avstått til Italia, som igjen avstod området (uten Trieste) til Jugoslavia i 1947. Etter Jugoslavias oppløsning ble halvøya delt mellom Kroatia, Slovenia og Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg