Illyria

Kart over de romerske provinsene på Balkan. Illyricum ble etter det illyriske opprøret 6-9 evt. delt i to nye provinser; Pannonia (grønt) og Dalmatia (rødt).
Av .

Rester av mur fra illyrisk tid i Stolac i Hercegovina.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Illyria var i jernalderen fjellandene øst for Adriaterhavet, på den vestlige delen av Balkanhalvøya. Området har fått navn av grekerne og romerne, som kalte befolkningen som bodde der for illyrere. I realiteten besto illyrerne av flere titalls folk med forskjellige ledere, politiske institusjoner, økonomiske systemer, dialekter og religioner. Deres kjerneområder sammenfaller med dagens Albania, Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Montenegro.

Faktaboks

Uttale
illˈyria

Kriger mot romerne

De illyriske folkene kriget innbyrdes og mot naboene. Mens noen av folkene hadde gode handelsforbindelser med grekerne, drev andre sjørøveri langs kysten. Sjørøveri og noen av de illyriske folkenes potensial til å bli en maktfaktor i regionen førte dem i konflikt med romerne. Dette førte til den første (229 fvt.), andre (219 fvt.) og tredje (170–167 fvt.) illyriske krig. Romerne vant disse krigene, og tok kontrollen over deler av området gjennom erobring, klientkongedømmer og allianser. Likevel forble store deler av det området som man kaller Illyria urolig, spesielt i innlandet. Årsaken til dette var fordi romerne hovedsakelig etablerte seg langs kysten. Dette førte til gjentatte kriger med illyriske folk de neste tiårene.

Endelig romersk anneksjon

Augustus var den første romerske keiseren som gjennomførte et systematisk felttog i Illyria (35–33 fvt.). Det var først etter disse kampanjene at den romerske provinsen Illyricum de jure ble etablert, antagelig i 27 fvt. Fremdeles hadde ikke romerne fullstendig kontroll over områdene i innlandet. Dette førte til ytterligere erobringer mellom 12 og 9 fvt. Erobringene førte til at Romerriket fikk kontroll på hele Illyria. Til tross for dette fikk man et omfattende illyrisk opprør fra 6 til 9 evt., som ble slått ned av romerne. Etter dette opprøret ble området pasifisert og Illyricum ble delt i to provinser, nemlig Pannonia og Dalmatia. Til tross for dette fortsatte man å referere til folk som kom fra vestlige deler av Balkan for illyrere helt frem til tidlig moderne tid.

Illyria under Romerriket

Illyria var svært viktig for Romerriket av ulike grunner. Det var et sentralt geostrategisk område mellom Europa og Midtøsten. Dessuten var det et utmerket område for gruvevirksomhet, spesielt rundt Sarajevo-området. Her fikk man gull, kobber, sølv og jern. I tillegg ble flere illyrere rekruttert til det romerske militæret. Noen av de mest kjente romerske keiserne kom fra Illyria, som for eksempel Aurelian og Diokletian. Selv om latinsk språk og kultur bredte seg raskt, opprettholdt illyrerne store deler av sin egen kultur gjennom religion, språk, klesdrakter og navn. Etter Diokletians reformer utgjorde Illyria en del av Vest-Romerriket.

Moderne bruk

Siden 1800-tallet har illyrerne blitt utnyttet til nasjonalistiske formål. Dette gjelder spesielt albanerne, som hevder at de er etterfølgerne til illyrerne. Derfor mener de at de er det eldste folket på Balkan, i motsetning til andre folk som først ankom området gjennom slaviske migrasjoner etter 500-tallet. Denne diskusjonen har spesielt vært viktig siden 1980-tallet i lys albanernes krav på Kosovo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dzino, Danijel. 2010. Illyricum in Roman Politics 229 BC-AD 68. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Wilkes, John. 1992. The Illyrians. Oxford: Blackwell.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg