Rom (flertall: romer) er en etnisk gruppe som tidligere ble betegnet som sigøynere. På blant annet dansk, engelsk og tysk brukes betegnelsen roma. Stavemåten rrom benyttes også.
Faktaboks
- Også kjent som
-
bøying bokmål: rom-romen-romer-romene
bøying nynorsk: rom-romen-romar-romane
I de senere år blir også betegnelsen romfolk brukt, særlig om migrantene fra Romania. Dette er ikke en offisiell betegnelse, og har trolig oppstått fordi «rom» samsvarer dårlig med norsk bøyningsmønster. Språkrådet og NRKs flerkulturelle ordliste anbefaler å bruke flertallsformene «romer» og «romene» i stedet for «romfolk».
Betegnelsen rom brukes på varierende måte, dels i snever forstand om grupper som benytter rom som egenbetegnelse (hovedsakelig fra Øst-Europa), og dels i videre forstand om grupper i Vest-Europa som har røtter tilbake til innvandringene til Vest-Europa på 1400-tallet, men som ikke bruker rom som egenbetegnelse. Dette gjelder for eksempel sinti (Mellom-Europa), kaale (Finland) og romanichal (Storbritannia).
Majoritetsbefolkningen i de forskjellige europeiske landene har tradisjonelt brukt varianter av sigøynerbetegnelsen (ziegeuner, tzigan og lignende) eller betegnelser som gypsy og gitano, som er avledet av egypter. Mange romer oppfatter disse betegnelsene som sterkt nedsettende, mens andre innen gruppa selv bruker slike betegnelser både som egenbetegnelse og i kommunikasjon med majoritetssamfunnet.
Romer ble i 1998 anerkjent som en nasjonal minoritet i Norge.
Kommentarer (2)
skrev Fritz Rosendahl
skrev Anne Minken
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.