Miroslav Krleža, jugoslavisk (kroatisk) forfatter og leksikograf; regnes som Jugoslavias største forfatter på 1900-tallet ved siden av Ivo Andrić, og var uhyre produktiv innen alle litterære sjangere.

Krleža deltok i første verdenskrig og skrev en av de betydeligste antikrigs-bøker i europeisk litteratur, novellesamlingen Den kroatiske guden Mars (1922). I mellomkrigstiden ble han kjent for sin sosiale, ekspresjonistiske poesi, preget både av revolusjonær glød og av melankoli. Kjent er hans dikt på Zagreb-dialekt, Petrica Kerempuhs ballader, om kroatenes vanskelige historie. Som dramatiker er han mest kjent for sine samtidsdramaer om Glembaj-slekten (Herrene Glembaj, I dødskamp og Leda, 1928–31). I 1960 kom dramaet Aretej.

Av hans romaner er den betydeligste Filip Latinovicz's hjemkomst (1932, norsk oversettelse 1965). Hovedmotivet hos Krleža er Østerrike-Ungarns fall og det kroatiske borgerskapets degenerering og undergang. Han var en nådeløs kritiker av sosial urett og menneskelig dårskap.

Krleža var i mellomkrigstiden redaktør av en rekke venstreorienterte tidsskrifter, og han spilte en stor rolle som kritiker og essayist. Etter den annen verdenskrig var han aktiv i kampen mot den stalinistiske sosialrealismen.

Det jugoslaviske (nå kroatiske) leksikoninstituttet Leksikografski zavod Miroslav Krleža er oppkalt etter Krleža

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.