Marseille, la ville, le vieux port. av Jeanne Menj. CC BY 2.0

Marseille er en by i Frankrike som er hovedstad i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur og i departementet Bouches-du-Rhône, ved en bukt av Middelhavet øst for Rhône-deltaet. Bykommunen er Frankrikes nest største med 858 120 innbyggere (2014). Storbyområdet, som også inkluderer Aix-en-Provence, har 1 876 019 innbyggere (2016). 

Marseille er sammen med Le Havre Frankrikes viktigste havneby etter lastet og losset godsmengde. Viktige båtruter forbinder Marseille med Korsika, Nord-Afrika, Midtøsten, Øst-Afrika, med fler. Det ligger en internasjonal lufthavn (Marignane) 28 km nordvest for byen.

Byen er ellers en viktig handels-, administrasjons- og industriby. Dens mer tradisjonelle industribransjer er næringsmiddelindustri (blant annet produksjon av sukker, vegetabilske oljer og møllevirksomhet), kjemisk industri (blant annet produksjon av maling, såpe, sprengstoff, kunstgjødsel), sement- og tekstilindustri. Det er ellers jern- og metallindustri, med produksjon av aluminium og jern og stål, og verkstedindustri med blant annet skips- og flyindustri. Det mest markerte trekk i byens industrielle utvikling er utbyggingen av oljehavner, -raffinerier og petrokjemisk industri vest for byen, blant annet i Fos-sur-Mer og Lavéra. Marseille har universitet og en rekke vitenskapelige institusjoner som marin-biologisk stasjon, zoologisk hage, observatorium, arkeologisk museum, og så videre.

Mens Rhône-deltaet og kysten av Languedoc er sandet og mangler naturlige havner, når fjellet helt frem til kysten ved Marseille, som derfor tidlig ble den dominerende havnebyen i Sør-Frankrike. Den eldste bydelen ligger rundt den gamle, trange havnen, Vieux-Port, som nå er fiske- og småbåthavn. Ved innløpet ligger de gamle fortene St.-Jean og St.-Nicolas. Fra Vieux-Port går den store forretningsgaten La Canebière østover mot Palais Longchamp. På tvers av denne gaten går Cours Belsunce-Rue de Rome, som mot sør går over i den praktfulle Avenue du Prado. Fra den søndre bydelen fører den vakre strandpromenaden La Corniche Président-J.-F.-Kennedy nordover mot Vieux-Port. På fjellet innenfor har kirken Notre-Dame-de-la-Garde en dominerende beliggenhet; den er bygd 1864 i neobysantinsk stil. Av samme alder er den store domkirken nord for Vieux-Port (Cathédrale de la Major). Palais Longchamp rommer kunstmuseum i den ene fløyen og arkeologiske samlinger i den andre. Like utenfor Marseille ligger tre kystøyer, på en av dem ligger Chateau d'If, tidligere et beryktet fengsel.

Marseille ble anlagt rundt 600 fvt. av greske kolonister fra Fokaia i Lilleasia og kalt Massalia. Den ble et knutepunkt for handelen i det vestlige Middelhav, og gav greske kulturimpulser nordover i Gallia. Senere ble byen erobret av Caesar i 49 fvt. og kalt Massilia. Så kom den under frankisk styre og under Burgund, før den ble selvstendig i 1214, og korstogene fremmet byens vekst. I 1245 ble den igjen erobret av Karl av Anjou, i 1481 lagt inn under den franske kongen, men med selvstyre til 1660.

Under revolusjons- og napoleonskrigene led byen store tap. Med den franske erobringen av Algerie i 1830-årene begynte en ny oppgangstid for Marseille. I 1850-årene fikk byen jernbaneforbindelse med Paris. Åpningen av Suezkanalen 1869 og utvidelsen av det franske koloniriket i Nord-Afrika fremmet ytterligere byens utvikling. Bebyggelsen har bredt seg østover i det kuperte kalksteinlandskapet. I 1943 ødela tyskerne hele den gamle bebyggelsen nordøst for Vieux-Port, unntatt rådhuset fra 1600-tallet. Ved arkeologiske utgravninger her er det gjort interessante funn fra oldtidens Marseille. I 1944 ble havneanleggene systematisk sprengt av tyskerne, og 170 skip ble senket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.