Musikk i Kroatia

Biennalen i Zagreb er en av europas viktigste festivaler for samtidsmusikk. Her fra en opera av den kroatiske komponisten Zoran Juranić.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Musikken i Kroatia har historisk vært påvirket av Sentral-Europa og middelhavsregionen. Zagreb har vært et viktig senter for klassisk musikk.

Folkemusikk

Kroatias topografi og historie har skapt et rikt folkemusikalsk mangfold. Man skiller mellom seks hovedstilarter:

  1. melodier med små intervaller (halvtoner) og lite omfang
  2. melodier med diatonisk lite omfang
  3. melodier med sluttone på kvinten
  4. flerstemmig sang
  5. melodier med stort omfang
  6. melodier med opptil fire trinn

Rytmen kan være streng eller fri.

Folkeinstrumentene omfatter sopila og svirale (blåseinstrumenter med dobbelt rørblad), jedinka (fløyte), dvojnice (dobbeltfløyte), gusle (énstrengfele) og tambura (langhalslutt). Ensembler er mye brukt, og i nyere tid er også trekkspill og gitar introdusert i folkemusikken.

Kunstmusikk

Med etableringen av klostre i kystregionen av Kroatia fra 900-tallet ble den kristne kirkesangen institusjonalisert og formidlet så vel romerske som bysantinske impulser. De største katedralene fikk orgler på 1300-tallet, og vestlige impulser var også betydelige i Zagreb. Påvirkningen fra Italia fortsatte i renessansen og barokken, men landet fikk også impulser gjennom det østerriksk-ungarske riket. Disse impulsene og kunstmusikalske retninger levde i Kroatia også etter at de var avløst av nye retninger i Østerrike og Italia.

Kulturell og politisk spenning på 1800-tallet danner noe av bakgrunnen for en nasjonalromantisk bølge med sentrum i Zagreb, den «illyriske bevegelsen», som hentet inspirasjon fra folkemusikken og patriotiske sanger. Denne bølgen har vart innpå 1900-tallet og bidratt til at nyere vestlige retninger sent har fått innpass.

Institusjoner

Zagreb har hele tiden vært et viktig senter for kunstmusikken med veldrevne musikkinstitusjoner. Etter andre verdenskrig har betydelig statsstøtte ført til utbygging av musikkskoler, orkestre, operahus og satsing på musikkutdanning. Kulturpolitikken i den sosialistiske perioden førte til en viss motstand mot nyere impulser, men fra 1961 har Biennalen for samtidsmusikk i Zagreb vært en betydelig inspirasjonskilde. I feltet mellom kunst- og folkemusikk har populærmusikkfestivaler i Split og Zagreb spilt en ledende rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg