Prokletije
Høyeste punkt i de dinariske alper er Jezercë i Prokletije, 2694 meter over havet. Jezercë er toppen i midten bakerst i bildet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

De dinariske Alper er en fjellkjede i det sørlige Europa, langs Adriaterhavets nordøstkyst.

Fjellene utgjør en del av Østalpene og strekker seg fra De juliske alper i nordvest (Slovenia), langs grensetraktene mellom Kroatia og Bosnia-Hercegovina, gjennom Montenegro til elva Drin i det nordlige Albania. Høyeste punkt er Jezercë i Prokletije, 2694 meter over havet.

Berggrunnen består av paleozoiske og mesozoiske sedimentbergarter. Den nordlige delen domineres av kalkstein og har utpregede karst-landskaper med poljer og grotter. I nordvest er De dinariske alper av alpin alder, i likhet med Alpene for øvrig.

Berggrunnens nordvest-sørøstgående strøkretning bestemmer både kystformene og øyer og sund utenfor. Atkomsten fra kysten til innlandet kan ofte bli besværlig. Innenfor kysten danner De dinariske Alper et belte av kalkrygger og kalkplatåer med mellomliggende fruktbare, tett befolkede daler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg