Split

Split

Split.

Artikkelstart

Split er en by i Kroatia, på en halvøy på dalmatiakysten i Adriaterhavet. Split har 161 312 innbyggere (2021) og er landets nest største by etter hovedstaden Zagreb.

Faktaboks

Også kjent som
italiensk Spalato

Næringsliv

Byen er et turistsenter. Kroatias største skipsverft, som ble etablert i 1922, er lokalisert i Split. Industrien i byen omfatter også sement-, kjemisk og elektroteknisk industri, næringsmiddelindustri og fiskerier.

Byen har en internasjonal flyplass. Etter antall passasjerer er byens havn Kroatias største havn. Til og fra Split går det et stort antall cruiseskip og ferger til og fra 22 steder, herunder flere øyer. Split er et jernbaneendepunkt.

Kultur

Split har et stort arkeologisk museum, et etnografisk museum, et bymuseum og et maritimt museum, samt en zoologisk hage og et institutt for oseanografi og fiskeri. Split er katolsk erkebispesete. Universitetet ble etablert i 1974.

Hele gamlebyen, herunder keiser Diokletians palass, som ble bygd mellom 295 og 305 fvt., ble i 1979 ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Palasset anses som et av verdens best bevarte eksempler på romersk arkitektur. Byen Split vokste opp fra cirka år 620 innenfor keiserpalassets ruiner.

Fem kilometer nordøst for nåværende Split er Salona, som var en oldtidsby og som ble ødelagt av slaverne i 640 evt. I Salona, som nå heter Solin er det mange romerske ruiner, som nå er en del av en arkeologisk park.

Norge i Split

Det er et honorært norsk konsulat i Split.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg