Split

Split, en by i Kroatia, på en halvøy på dalmatiakysten i Adriaterhavet. Split som har 171 281 innbyggere (31.12.2017), er landets nest største by etter hovedstaden Zagreb. Byen har en internasjonal flyplass. Etter antall passasjerer er byens havn Kroatias største havn.Til og fra Split går det et stort antall cruiseskip og ferger til og fra 22 steder, herunder flere øyer. Split er et jernbaneendepunkt.

Faktaboks

Også kjent som
italiensk Spalato

Byen er et turistsenter. Landets største skipsverft som ble etablert i 1922, er lokalisert i Split. Industrien i byen omfatter også sement-, kjemisk og elektroteknisk industri, næringsmiddelindustri og fiskerier.

Universitet ble etablert i 1974. Split har et stort arkeologisk museum, et etnografisk museum, et bymuseum og et maritimt museum, samt en zoologisk hage og et institutt for oseanografi og fiskeri. Split er katolsk erkebispesete. Hele gamlebyen, herunder keiser Diokletians palass, som ble bygd mellom 295 og 305 fvt., ble i 1979 ført opp på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Palasset anses som et av verdens best bevarte eksempler på romersk arkitektur. Byen Split vokste opp fra cirka år 620 innenfor keiserpalassets ruiner.

Fem km nordøst for nåværende Split er Salona, som var en oldtidsby og som ble ødelagt av slaverne i 640 evt. I Salona, som nå heter Solin, er det mange romerske ruiner, som nå er en del av en arkeologisk park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg