Krk

Broa fra Krk til fastlandet ble åpnet i 1980.
Krk-broa
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Krk er en øy og en by i Kroatia. Øya ligger i Kvarnerbukta, lengst nord av øyene langs adriaterhavskysten, 35 kilometer sør for Rijeka. Med et areal på 409,9 km2 er Krk den største øya i Adriaterhavet. Det er også Adriaterhavets mest folkerike øy. Det er 19 383 innbyggere på øya (2011).

Faktaboks

uttale:
kərk
også kjent som:
italiensk Veglia

Øyas administrative, politiske, økonomiske og religiøse senter er byen Krk (se nedenfor). Det er også bosetting i 67 landsbyer på øya. I 1980 ble det bygd en bro til fastlandet. Rijekas internasjonale flyplass er lokalisert på øya.

Øya er fjellrik, og høyeste punkt er Obzova som ligger 556 meter over havet. Krk er omkranset av cirka 20 mindre øyer, holmer og skjær. Jordbruk, med produksjon av vin og oliven, og turisme er viktigste næringsveier. Krka nasjonalpark omfatter i alt 109 km2.

Krk var under venetiansk innflytelse i middelalderen, og tilhørte i perioden 1797–1918 Østerrike.

Byen Krk

Krk er administrasjonsenteret på øya Krk, og ligger sørvest på øya.

Gamlebyen er omgitt av en venetiansk mur med fire porter. Katedralen er først kjent i skriftlige dokumenter fra 1186. Slottet Frankopan er fra det 13. århundre, mens rådhuset er fra det 16. århundre. Byens viktigste næringsvirksomhet er turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg