Faktaboks

Krk
italiensk Veglia
Uttale
kərk
Krk-broa
Broa fra Krk til fastlandet ble åpnet i 1980.
Krk-broa
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Krk er en øy og en by i Kroatia.

Øya Krk

Øya ligger i Kvarnerbukta, lengst nord av øyene langs adriaterhavskysten, 35 kilometer sør for Rijeka. Med et areal på 409,9 kvadratkilomet er Krk den største øya i Adriaterhavet. Det er også Adriaterhavets mest folkerike øy. Det er 19 383 innbyggere på øya (2011).

Øyas administrative, politiske, økonomiske og religiøse senter er byen Krk (se nedenfor). Det er også bosetting i 67 landsbyer på øya. I 1980 ble det bygd en bro til fastlandet. Rijekas internasjonale flyplass er lokalisert på øya.

Øya er fjellrik, og det høyeste punktet er Obzova, som ligger 556 meter over havet. Krk er omkranset av cirka 20 mindre øyer, holmer og skjær. Jordbruk, med produksjon av vin og oliven, og turisme er viktigste næringsveier. Krka nasjonalpark omfatter i alt 109 kvadratkilometer.

Krk var under venetiansk innflytelse i middelalderen, og i perioden 1797–1918 tilhørte øya Østerrike.

Byen Krk

Krk er administrasjonsenteret på øya Krk og ligger sørvest på øya. Senteret har 7121 innbyggere (2020).

Gamlebyen er omgitt av en venetiansk mur med fire porter. Katedralen er først kjent i skriftlige dokumenter fra 1186. Slottet Frankopan er fra 1200-tallet, mens rådhuset er fra 1500-tallet. Byens viktigste næringsvirksomhet er turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg