Slavonia

Kart over Kroatia med Slavonia markert.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Slavonia er et landskap i den østre del av Kroatia, hovedsakelig mellom elvene Drava og Sava. Området omfatter i alt 12 556 kvadratkilometer. Den største byen i området er Osijek med 108 048 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
slavˈonia
Også kjent som
kroatisk Slavonija

Befolkningen er overveiende kroatisk, men med store serbiske minoriteter i noen områder. Slavonia har 45 prosent av Kroatias jordbruksareal og en betydelig næringsmiddelindustri. Skogbruket er annen viktig næring.

Historie

Slavonia kom omkring 1000 under Ungarn og ble på 1500-tallet erobret av tyrkerne, som i 1699 måtte avstå landet til habsburgerne (Østerrike). Store deler av området kom da til å inngå i den østerrikske administrative enheten Militærgrensen (Vojna krajina), det østerrikske grenseområdet mot Det osmanske riket (Tyrkia). I årene 1867–1919 var Slavonia sammen med Kroatia en del av Ungarn, i 1919–1991 en del av Jugoslavia.

Etter at Kroatia trakk seg ut av den jugoslaviske føderasjonen i 1991, brøt det ut krig, og Slavonia kom først under serbisk kontroll. Som ledd i en fredsplan ble i 1992 FN-styrken UNPROFOR utplassert i de serbisk-kontrollerte områdene. Etter en rekke forsøk fra det internasjonale samfunnet på å få tilbakeført Slavonia til Kroatia på fredelig vis, tok Kroatia Vest-Slavonia tilbake med makt i 1995. Samme år ble det inngått en avtale om tilbakeføring også av Øst-Slavonia. Tilbakeføringen ble gjennomført i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg