Ustasja-bevegelsen

Etter at det daværende Jugoslavia var blitt okkupert av tyskerne i 1941, fikk den fascistiske Ustasja-bevegelsen makten i den såkalte «uavhengige kroatiske stat», og gjennomførte en brutal «etnisk rensing» av serbere og jøder. Fotografiet viser den kroatiske føreren Ante Pavelič som hilser sine parlamentsmedlemmer fra talerstolen mars 1942. Han ble dømt til døden in absentia i 1945.

Av /NTB Scanpix ※.
Ustasja-soldater ransaker fanger i konsentrasjonsleiren Jasenovac under andre verdenskrig.
Av .

Ustasja-bevegelsen er en separatistisk organisasjon av kroatiske fascister, dannet i 1929 i utlandet med baser i Italia og Ungarn. Organisasjonens første leder var Ante Pavelić.

Faktaboks

uttale:
ˈustasja-bevegelsen
etymologi:
av kroatisk ustaša, ‘opprører’

I 1930-årene talte Ustasja-bevegelsen 500–600 medlemmer, og drev terroristvirksomhet i Jugoslavia. I 1934 gjennomførte organisasjonen attentatet mot den jugoslaviske kong Aleksander 1 og den franske utenriksministeren Louis Barthou. Etter at Jugoslavia var blitt okkupert i 1941, stod Ustasja-bevegelsen i spissen for den såkalte «selvstendige kroatiske stat», og organiserte mord på flere hundre tusen serbere og jøder. Etter andre verdenskrig ble mange av medlemmene dømt til døden og henrettet, men Pavelić klarte å unnslippe til Argentina. Bevegelsen fortsatte en viss aktivitet i utlandet, blant annet i Sverige, hvor den stod bak flere terrorhandlinger i 1970-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg