Nitroglyserin, nitroglyserol, trivialnavn på glyseryltrinitrat, et av de sterkeste sprengstoffer som er kjent.

Systematisk navn 1,2,3-propantriol trinitrat, kjemisk formel C3H5(O × NO2)3, salpetersyreesteren av glyserol. Ved temperaturer over smeltepunktet på 13,2 °C er det en klar, oljeaktig væske, som lett eksploderer ved slag eller friksjon, samtidig som det er like lett å detonere som initialsprengstoff. Densitet 1,60 kg/dm3, detonasjonshastigheten opptil 7,7 km/s. Det er praktisk talt uløselig i vann.

Fremstilling skjer ved reaksjon mellom glyserol og en blanding av salpetersyre og svovelsyre under god røring og kjøling. Etter denne nitrering skilles nitroglyserinet fra restsyren og vaskes med nøytralt eller alkalisk vann til alle spor av syre er fjernet. Til å begynne med ble stoffet fremstilt satsvis, nå også ved en kontinuerlig prosess. På alle fremstillingstrinn blir da sprengstoffmengden vesentlig lavere. I Norge fremstilles nitroglyserin bare av Dyno Nobel ASA.

Nitroglyserin ble opprinnelig brukt i sin rene form som såkalt sprengolje. Nå er det ikke tillatt å transportere ren nitroglyserin, bare i form av løsning eller emulsjon. Nitroglyserin utgjør en viktig komponent i dynamitt og inngår i den røyksvake kruttypen ballistitt.

Som væske absorberes nitroglyserin lett av huden, og som damp gjennom lungene. Brukes i kontrollerte mengder som hjertemedisin. Kan i større doser føre til nedsatt blodtrykk, kvalme og hodepine.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.