Organisk beskriver noe som hører til eller gjelder levende organismer. Organisk materiale er materiale dannet av levende organismer.

Faktaboks

Uttale
orgˈanisk
Etymologi
fra gresk organikos, avledet av organon ‘redskap, instrument’

I overført betydning betyr organisk noe som er en harmonisk eller naturlig del av en større velordnet helhet. For eksempel kan en dans ha organiske og myke bevegelser, det betyr at bevegelsene passer godt inn i dansen som helhet.

Jordbruk

Organisk brukes også for å beskrive noe som er økologisk. I organisk jordbruk legger man vekt på å opprettholde den naturlige lagdelingen i jordsmonnet og tilføre husdyrgjødsel og annet organisk materiale i mest mulig naturlig tilstand.

Kjemi

Innen kjemi betyr organisk noe som inneholder karbonforbindelser. En organisk forbindelse er en kjemisk forbindelse som inneholder karbonatomer lenket til hverandre på ulike måter.

Medisin

Innen medisin betyr organisk noe som hører til eller gjelder et organ. En organisk sykdom er en sykdom ledsaget av påviselig forandring i et organ, i motsetning til funksjonell sykdom der man finner symptomer, men ikke anatomiske feil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg