Hangö

Artikkelstart

Hangö er Finlands sørligste by og ligger i landskapet Nyland (finsk Uusimaa) ved innløpet til Finskebukta. Hangö har 8891 innbyggere i 2015, et areal på 115 km2 og inngår i Raseborg stad kommune.Byen er tospråklig med finsk som majoritetsspråk. 43 % av befolkningen er svensktalende.

Faktaboks

Uttale

hˈangø

Også kjent som
Hanko (finsk)

Hangö har en strategisk beliggenhet ved innløpet til Finskebukta, og var en viktig havn allerede på 1200-tallet. Festningsverker ble anlagt 1789 og senere forsterket. Sterke befestninger før og under den første verdenskrig. Ved freden i Moskva 1940 ble odden der Hangö ligger leid ut til sovjetisk marinebase på 30 år, men gjenerobret av finnene desember 1941. Byen fikk store skader under begge verdenskriger.

Hangö har Finlands eneste frihavn med stor godstrafikk, og er den viktigste bilimporthavnen. Den nye havnen Koverhar havn ligger et par mil nordøst for Hangö og åpnet i 2016. Hangö har landets største gjestehavn.

Det er et populært badested med langrunne badestrender, har mange sommergjester og betydelig turisttrafikk. Hangöregattan er sommerens største begivenhet. Byen har flere museer, blant annet Hangö frontmuseum som skildrer livet ved fronten under den annen verdenskrig. Hangö kirke er fra 1892 og Den ortodokse kirken ble bygget av velstående russiske turister i 1895. Bengtskär er en klippeøy med Nordens høyeste fyrtårn, i dag automatisert og utleid til turistformål.

Hangö er også en betydelig industriby, der det blant annet blir produsert badstuer, dynamitt, stål og pølseskinn.

Hangö er vennskapsby med Stord.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg