nitration
Nitrationet er et plant (flatt) ion med kjemisk formel NO3. På figuren er den blå kulen et nitrogenatom og de røde kulene oksygenatomer.
Det er «en-og-en-tredjedels-binding» mellom N-atomet og hvert av de tre O-atomene. N-atomet får da en (hel) plussladning, og hvert av O-atomene får en tredjedels minusladning.
nitration
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nitrater er en fellesbetegnelse for kjemiske forbindelser som er salter eller estere av salpetersyre (som har kjemisk formel HNO3). De brukes blant annet i legemidler og sprengstoff.

Faktaboks

Uttale
nitrˈater
Etymologi
av gresk nitron

Saltene fremstilles ved å løse metaller, metalloksider, metallhydroksider eller metallkarbonater i salpetersyre. Natrium-, kalium-, ammonium- og kalsiumnitrat er teknisk viktige nitrater. Kaliumnitrat kalles også salpeter.

Ved oppvarming spaltes de tunge metallenes nitrater i metalloksid, eventuelt metall, nitrogendioksid, NO2, og oksygen. Avspaltningen av oksygen gjør at nitrater virker oksiderende ved høye temperaturer. Løst i vann virker nitrater bare oksiderende overfor sterke reduksjonsmidler.

Nitrater er forbindelser som inneholder nitrat-ionet, NO3, som er plant og isoelektronisk med karbonationet. Nitrationet har et nitrogenatom bundet til tre ulike oksygenatomer. Med tradisjonelle bindinger vil det bli dobbeltbinding mellom ett av O-atomene og N-atomet, og enkeltbinding mellom N-atomet og hvert av de to andre O-atomene. Dette er ikke mulig uten at N-atomet får plussladning og de to O-atomene bundet med enkeltbinding får hver sin minusladning. Naturen viser oss at dette ikke stemmer, det er like bindinger mellom N-atomet og hvert av de tre O-atomene, og alle O-atomene har lik ladning. Dette omtales som resonans (resonanshybridisering), at bindingene i nitrationet «flyter ut» og blir en slags «en-og-en-tredjedels-binding» og det blir 1/3-dels ladning på hvert O-atom, mens N-atomet får en full plussladning. Det er dette som er vist i figuren; det er like bindinger mellom N-atomet i midten og hvert av O-atomene.

Salpetersyrens estere har generell formel R–O–NO2, hvor R er ei metylgruppe (CH3–) eller en lengre karbonkjede, en alkylrest. Disse forbindelsene kalles nitroforbindelser i organisk kjemi.

Bruk

Organiske nitrater brukes blant annet som legemidler (nitroglyserin) og sprengstoff.

Nitrat brukes som kunstgjødsel i plantekulturer. Dersom det gjødsles med andre nitrogenforbindelser, for eksempel husdyrgjødsel, vil også disse omdannes til nitrat av jordbunnsbakterier. Plantene tar nitrogen fra jorden som nitrat. Det er stor forskjell på hvor mye nitrat de forskjellige planteslagene har på lager; kornartene har lite, potetene en del, mens mange hurtigvoksende grønnsaker og rotvekster har mye, opptil flere gram nitrat per kg.

Nitrat har vært brukt som tilsetningsstoff til kjøttvarer og fiskevarer, dels som konserveringsmiddel og fargestabiliserende middel. Nitrat brukes fortsatt til å uskadeliggjøre visse bakterier i ystemelk fordi de ødelegger produksjonen av faste løpeoster.

Giftighet

Nitrat er ikke giftig, men kan skade små barn, i verste fall forårsake dødsfall, om disse drikker nitratforurenset vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg