nitrater

nitrationet

Artikkelstart

Nitrater er fellesbetegnelse for saltene av salpetersyre (HNO3) og dens estere. Saltene fremstilles ved å løse metaller, metalloksider, -hydroksider eller -karbonater i salpetersyre. Ved oppvarming spaltes de tunge metallenes nitrater i metalloksid, evt. metall, nitrogendioksid, NO2, og oksygen.

Faktaboks

Uttale
nitrˈater
Etymologi
av gresk nitron

Nitrationet NO3 er plant og isolelektronisk med karbonationet.

Avspaltningen av oksygen gjør at nitrater virker oksiderende ved høyere temperatur. Løst i vann virker nitrater bare oksiderende overfor sterke reduksjonsmidler.

Natrium-, kalium-, ammonium- og kalsiumnitrat er teknisk viktige nitrater.

Salpetersyrens estere har generell formel R–O–NO2, hvor R er en alkylrest. Tidligere ble disse forbindelsene kalt nitroforbindelser.

Bruk

Organiske nitrater brukes blant annet som legemidler (nitroglyserin) og sprengstoff. Kaliumnitrat kalles også salpeter. Nitrat brukes som kunstgjødsel i plantekulturer. Dersom det gjødsles med andre nitrogenforbindelser, for eksempel husdyrgjødsel, vil også disse omdannes til nitrat av jordbunnsbakterier. Plantene tar nitrogen fra jorden som nitrat. Det er stor forskjell på hvor mye nitrat de forskjellige planteslag har på lager; kornartene har lite, potetene en del, mens mange hurtigvoksende grønnsaker og rotvekster har mye, opptil flere gram nitrat per kg.

Nitrat har vært brukt som tilsetningsstoff til kjøttvarer og fiskevarer, dels som konserveringsmiddel og fargestabiliserende middel. Nitrat brukes fortsatt til å uskadeliggjøre visse bakterier i ystemelk fordi de ødelegger produksjonen av faste løpeoster.

Giftighet

Nitrat er giftig. I kroppen blir nitrat redusert til nitritt. Det reagerer med blodfargestoffet hemoglobin og fører til dannelse av methemoglobin. På denne måten nedsettes kapasiteten på oksygentransporten, og i alvorlige tilfeller fører dette til såkalt indre kvelning. Etter at nitrat er redusert til nitritt, kan det også inngå i reaksjoner med aminer og danne nitrosaminer, som kan være kreftfremkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg