nitrobenzen

Molekylmodell av nitrobenzen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
nitrobenzen
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for nitrobenzen
nitrobenzen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nitrobenzen er en lys gul, giftig og sterkt lysbrytende organisk væske med mandelduft. Forbindelsen kan forårsake kronisk forgiftning. Den kan opptas ved innånding så vel som gjennom huden. Nitrobenzen er et mellomprodukt i produksjonen av anilin, som brukes i fargestoffindustrien. Nitrobenzen anvendes også i parfymeindustrien.

Faktaboks

Uttale
nitrobenzˈen

Kjemiske egenskaper

Nitrobenzen har kjemisk formel C6H5NO2. Smeltepunktet er 5,5 °C og kokepunktet er 209 °C. Nitrobenzen fremstilles i stor mengde ved behandling av benzen med en blanding av konsentrert salpetersyre og svovelsyre.

Giftighet

Nitrobenzen tas lett opp gjennom huden og luftveiene. Den viktigste risiko er at nitrobenzen som er tatt opp i kroppen, kan forårsake methemoglobinemi, det vil si at hemoglobinet blir omdannet til methemoglobin og ikke kan transportere oksygen. Dette kan opptre ganske plutselig. Nitrobenzen kan også virke skadelig på sentralnervesystemet og kan gi skjelving og i visse tilfeller depresjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg