Kanon
Kanoner fra den amerikanske borgerkrigen 1861–1865, fotografert ved Fort Stevens i Washington DC.
Kanon
Av .

Leopard 2A4NO, i bruk i den norske hæren, utrustet med en 120-millimeters kanon.

.
Lisens: CC BY NC 2.0

Tysk 88 mm luftvernkanon.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kanon er en type artillerivåpen, et flatbanevåpen med kaliber 20mm eller større. Krumbanevåpen av samme størrelse kalles haubits.

Faktaboks

Uttale
kanˈon
Etymologi
av italiensk, egentlig ‘stort rør’

Historisk skjøt kanonen prosjektiler uten sprengladning, såkalt kalde prosjektiler. Dette skilte den fra haubits og bombekaster (morter), som begge var konstruert for å skyte prosjektiler fylt med en med kruttladning som eksploderte på anslagsstedet. Moderne prosjektiler tåler betydelig større påkjenning, og denne avgrensningen er ikke lenger relevant. Moderne kanoner skyter et utvalg av ulike prosjektiler, herunder også kalde prosjektiler med høy utgangshastighet mot stridsvogner.

Kanoner er hovedsakelig brukt til direkte skyting, det vil si at kanonmannskapet ser målet og retter kanonen mot målet med egne siktemidler. Den maksimale rekkevidden er større enn for en haubits med samme kaliber, men fordi kanonen er tilpasset for direkte skyting blir den praktiske rekkevidden betydelig kortere enn for haubitsen. Ammunisjonen er oftest en enhetspatron med fast kruttladning.

Siktemidlene for en kanon varierer med anvendelsesområdet. Et kikkertsikte, eventuelt kombinert med avstandsmåler og en ballistisk kalkulator er typisk for en kanon montert i en stridsvogn. Luftvernkanoner har så godt som alltid automatiske sikte- og rettemekanismer som får data fra et ildledningssystem basert på radar eller liknende teknologier.

Kanoner anvendes i ulike sammenhenger, for eksempel:

Tidligere ble kanoner også nyttet som stasjonært kystartilleri, men dette er i all hovedsak avviklet.

Kanoner med større kaliber vil konstruksjonsmesig ha store likheter med en haubits. Kanoner med helautomatisk ildgivning (maskinkanoner) avviker i større eller mindre grad fra denne modellen. Moderne stridsvognkanoner er ofte glattborede for å kunne skyte pilammunisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg