Cellulosenitrat er en ester av cellulose og salpetersyre som tidligere ble mye brukt til å lage celluloid, celluloselakker og sprenggelatin.

Faktaboks

Uttale
cellulˈosenitrˈat

Cellulosenitrat blir ofte kalt nitrocellulose, selv om det kjemisk sett ikke er korrekt.

Fremstilling

Cellulosenitrat fremstilles ved behandling av ren cellulose fra ved eller bomullsavfall (linters) med en blanding av sterk salpetersyre og svovelsyre, etterfulgt av en grundig vasking og finmaling. Den grad av forestring («nitrering») som oppnås, avhenger særlig av syreblandingens sammensetning og temperaturen og angis ved produktets nitrogeninnhold (% N).

Anvendelser

Cellulosenitrat med 10,5–11,5 % N blir brukt til fremstilling av celluloid, med 10,5–12,5 % N til celluloselakker og med 12,6–13,4 % N (såkalt skytebomull eller pyroksylin) til røyksvakt krutt og sprenggelatin. Kollodiumull er cellulosenitrat med 11–12,5 % N og blir brukt i celluloselakker. Den viskøse oppløsning av kollodiumull i en blanding av alkohol og eter kalles kollodium og benyttes medisinsk til beskyttelse av sår. Kollodium var en gang utgangsstoffet for fremstilling av chardonnetsilke eller kollodiumsilke, som var den aller første type rayon. Ved spesielt kraftig forestring nærmer produktet seg det teoretiske cellulosetrinitrat med formelen [C6H7O2(ONO2)3]n og 14,1 % N.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg