Faktaboks

Södermalm
Söder
Söder
Utsikt mot "Söders höjder" fra Söderström.
Söder
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Eldre trehusbebyggelse på Söder.

Södermalm, sentral bydel i Stockholm, sør for Gamla stan. Foruten den store og kuperte Åsön regnes de mindre øyene Långholmen og Reimersholme til Södermalm.

Södermalm var opprinnelig landfast, men det smale eidet mellom Årstaviken og Hammarby sjö ble gjennomskåret av en kanal med sluse allerede på 1700-tallet. Den eldste bosettingen oppsto i middelalderen, og ble forsøkt regulert på 1600-tallet, men det kuperte terrenget førte til at bydelen helt fram til slutten av 1800-tallet bar sterkt preg av uregelmessig småhusbebyggelse i tre for arbeidere og tjenestefolk og dessuten industri- og håndverksvirksomhet som var uønsket i selve byen. En del av den gamle bebyggelsen er fortsatt bevart.

Blant bydelens viktigste landemerker er Katarinahissen ved Slussen, Högalidskyrkan (1917–23) med sine tvillingtårn, og Södersjukhuset på skråningen mot Årstaviken. I nordvest ligger de to øyene Långholmen og Reimersholme; den førstnevnte var landsfengsel i perioden 1886–1975.

På nordøstsiden av Södermalm er det fergehavn med forbindelser til Åland, Finland og Baltikum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg