En mykner er en kjemisk forbindelse som blandes inn i plast, gummi, lakk eller lim for å gjøre disse mykere. Myknere kalles også plastiseringsmiddel.

En mykner er ofte en organisk væske som ikke fordamper særlig lett, og som kan gjøre råpolymerene og harpiksene mer plastiske og lettere å bearbeide.

Typer

Man deler gjerne myknere inn i primære og sekundære myknere. Primære myknere er direkte blandbare med polymeren eller harpiksen, mens de sekundære myknerene først blir blandbare når det er en primær mykner til stede. Atomgrupper som har samme virkning som en mykner, kan også bygges inn kjemisk i polymeren, for eksempel ved kopolymerisasjon.

Vanlige myknere er blant annet ftalater, sebacater, fosfater og sitrater. Polyvinylklorid er en plast hvor myknere som for eksempel ftalater blir brukt i store mengder, slik at plasten kan endres gradvis fra et hardt til et nesten gummielastisk materiale. For å unngå at mykneren skal kunne migrere ut av plasten, brukes høymolekylære, såkalte ikke-migrerende myknere.

Helse og miljø

Av hensyn til mulige effekter ved migrering av en mykner fra plastemballasje og over i næringsmiddelet den er i kontakt med, er det bare visse myknere som er godkjent i slikt emballasjemateriale. Bruk av miljøskadelige myknere som ftalater i plast kan være et helse- og miljøproblem dersom disse lekker ut i næringsmidler eller naturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg