Polyester, polymer hvor monomerenhetene er knyttet sammen ved esterbindinger. Det finnes en rekke polyestertyper med stor praktisk betydning.

Alkydharpikser, brukes mest som bindemiddel i maling og lakker. Termoplastiske polyestere, brukes til polyesterfibrer, til folier og andre plastprodukter (se polyetylentereftalat, polybutylentereftalat og polykarbonater). Lavmolekylære polyestere, brukes som ikke-migrerende myknere særlig i polyvinylklorid og som utgangsstoffer for fremstilling av polyuretanlakker, polyester- og polyuretangummi og enkelte typer polyuretan-skumplast og -fibrer. Umettede polyesterharpikser, inngår som bestanddel i vanlig glassfiberarmert, umettet polyesterplast og som bindemiddel i polyesterlakker og visse sparkelmasser.

Polyester fremstilles ved kondensasjonspolymerisasjon (forestring) av to- eller flerverdige karboksylsyrer (eller deres syreklorider eller anhydrider) med to- eller flerverdige alkoholer eller ved ringåpningspolymerisasjon av sykliske estere, som igjen er fremstilt av hydroksisyrer (laktoner).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.