Polyester, polymer hvor monomerenhetene er knyttet sammen ved esterbindinger. Det finnes en rekke polyestertyper med stor praktisk betydning.

Alkydharpikser, brukes mest som bindemiddel i maling og lakker. Termoplastiske polyestere, brukes til polyesterfibrer, til folier og andre plastprodukter (se polyetylentereftalat, polybutylentereftalat og polykarbonater). Lavmolekylære polyestere, brukes som ikke-migrerende myknere særlig i polyvinylklorid og som utgangsstoffer for fremstilling av polyuretanlakker, polyester- og polyuretangummi og enkelte typer polyuretan-skumplast og -fibrer. Umettede polyesterharpikser, inngår som bestanddel i vanlig glassfiberarmert, umettet polyesterplast og som bindemiddel i polyesterlakker og visse sparkelmasser.

Polyester fremstilles ved kondensasjonspolymerisasjon (forestring) av to- eller flerverdige karboksylsyrer (eller deres syreklorider eller anhydrider) med to- eller flerverdige alkoholer eller ved ringåpningspolymerisasjon av sykliske estere, som igjen er fremstilt av hydroksisyrer (laktoner).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.