Wales

Wales

Av /Store norske leksikon ※.
Wales' flagg.
Flagg
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Wales er et land som utgjør en del av Storbritannia, et fyrstedømme som i øst grenser til England, i sør til Bristol Channel, i vest til St. George's Channel og i nord til Irskesjøen. Wales omfatter også øya Anglesey i nordvest. Landet har et areal på 20 766 kvadratkilometer med 3,113 millioner innbyggere i 2017. Hovedstaden er Cardiff.

Faktaboks

Uttale

veːls

engelsk uttale: weilz

Etymologi
angelsaksisk Wealas, av wealh ‘utlending, fremmed, brite’; jevnfør velsk
Også kjent som
Cymru (walisisk)

Siden 1998 har Wales indre selvstyre, med en parlamentslignende forsamling med 60 medlemmer som møtes i Cardiff. Selvstyret kom som følge av en folkeavstemning i 1997 og var i utgangspunktet svært begrenset. Etter en lovendring i 2006 og en ny folkeavstemning i 2011, er den walisiske forsamlingens makt noe utvidet, til blant annet å kunne vedta lover uten at disse behøver godkjenning fra det britiske parlamentet.

Rugby regnes som Wales' nasjonalidrett. Landet arrangerte verdensmesterskapet i rugby union i 1999.

Natur

Fra Snowdonia nasjonalpark i nordlige Wales. I bakgrunnen sees fjellet Snowdon, som er Wales’ høyeste fjell og Storbritannias høyeste fjell sør for Skottland. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kystlandskap. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nesten hele Wales er et fjell- og bakkeland, for en stor del fylt av Cambrian Mountains, oppskåret av fruktbare daler. Wales' høyeste punkt er Snowdon, 1085 meter over havet, og omgitt av nasjonalparken Snowdonia. I sør ligger nasjonalparkene Pembrokeshire Coast og Brecon Beacons. Lavland finnes stort sett langs kysten og i dalbunnene. De viktigste elvene er Dee og Conway i nord, Wye og Severns øvre løp i øst og Tywy og Usk i sør.

Wales har mange innsjøer, den største er Bala Lake i Gwynedd. Sørøst for Bala ligger den omtrent like store kunstige sjøen Vyrnwy, som er vannreservoar blant annet for Liverpool. Kysten er sterkt innskåret av flere bukter, blant annet Cardigan Bay.

Klimaet er noe kjøligere og fuktigere enn i England.

Befolkningen

Karakteristisk bebyggelse i landsbyen Ferndale, i sørlige Wales. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Befolkningen i Wales er av keltisk avstamming, delvis oppblandet med angelsaksere. Enkelte eldgamle skikker blir ennå bevart, og i noen grad keltisk språk.

Befolkningstettheten er størst i det industrialiserte sør. Største byer er hovedstaden Cardiff med omlag 361 000 innbyggere, Swansea, Newport, Merthyr Tydfil og Rhondda, alle i den sørlige delen av landet.

Språk

I Wales finnes verdens lengste navn på en jernbanestasjon, men i dagligtale brukes bare Llanfair. Under navneskiltet står en anvisning for uttalen av det walisiske navnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

I Wales snakkes engelsk og det keltiske språket walisisk. Omlag 19 prosent av befolkningen er walisisktalende, de fleste av disse er tospråklige. Det walisiske språket har gradvis økt i anseelse, blant annet etter at fyrstedømmet fikk indre selvstyre i 1998.

Nasjonalsangen Hen Wlad fy Nhadau, engelsk Land of My Fathers, synges nå nesten utelukkende på walisisk ved idrettsarrangementer og lignende.

Næringsliv

Stålverk i havnebyen Port Talbot, 10 km øst for Swansea. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

I 2018 var andelen sysselsatte større enn noen gang siden målingene begynte i 1971. Om lag 75 prosent av alle mellom 16 og 64 år var i arbeid, i alt 1 459 000 personer. Arbeidsledigheten var 4,2 prosent.

Wales er rikt på mineraler som jernmalm, kobber, tinn, bly og kull, og tradisjonelt var kullgruvedrift en svært viktig næring i landet. Gruvedriften, og da særlig utvinningen av kull, var viktig fram til 1980-årene. Nedgang og i stor grad avvikling av denne bransjen fikk store følger for sysselsettingen, og skapte i store områder av landet meget høy arbeidsledighet.

Blant de viktigste industrigrenene, foruten jern- og stålindustrien, er fremstillingen av elektronisk utstyr, bilmotorer, husholdningsutstyr, matvarer og tekstiler. Jordbruket har vekt på husdyrhold som sau og storfe fordi jordsmonnet er dårligere egnet til dyrking. Det er også en del fiske. Den viktigste fiskehavnen er Milford Haven. Servicenæringene er i vekst med blant annet en betydelig turistnæring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg