Wales, del av Storbritannia, fyrstedømme som i øst grenser til England, i sør til Bristol Channel, i vest til St. George's Channel og i nord til Irskesjøen. Omfatter også øya Anglesey i nordvest; 20 766 km2 med 2,75 mill. innb. (2006). Hovedstad: Cardiff.

Nesten hele Wales er et fjell- og bakkeland, for en stor del fylt av Cambrian Mountains, oppskåret av fruktbare daler. Høyeste punkt er Snowdon (1085 moh.), som er omgitt av nasjonalparken Snowdonia. I sør ligger nasjonalparkene Pembrokeshire Coast og Brecon Beacons. Lavland finnes stort sett langs kysten og i dalbunnene. Viktigste elver er Dee og Conway i nord, Wye og Severns øvre løp i øst og Tywy og Usk i sør. Mange innsjøer, den største er Bala i Gwynedd. Sørøst for Bala ligger den omtrent like store kunstige sjøen Vyrnwy, som er vannreservoar bl.a. for Liverpool. Kysten er sterkt innskåret av flere bukter, bl.a. Cardigan Bay.

Klimaet er kjøligere og fuktigere enn i England.

Er av keltisk avstamming, delvis oppblandet med angelsaksere. Bevarer ennå enkelte eldgamle skikker, og i noen grad keltisk språk. Befolkningstettheten er størst i det industrialiserte sør. Største byer er hovedstaden Cardiff (ca. 290 000 innb.), Swansea, Newport, Merthyr Tydfil, Rhondda, alle i den sørlige delen.

I Wales snakkes engelsk og det keltiske språket walisisk. Ca. 19 % av befolkningen er walisisktalende, de fleste av disse er tospråklige.

Wales er rikt på mineraler som jernmalm, kobber, tinn, bly og kull, og tradisjonelt var kullgruvedrift en svært viktig næring i Wales. Gruvedriften, og da særlig utvinningen av kull, har tapt seg, og nedgang i denne bransjen har hatt store følger for sysselsettingen. Blant de viktigste industrigrener er foruten jern- og stålindustrien, fremstillingen av elektronisk utstyr, bilmotorer, husholdningsutstyr, matvarer og tekstiler. Jordbruket har vekt på husdyrhold (sau og storfe). En del fiske; viktigste fiskehavn er Milford Haven. Servicenæringene er i vekst med bl.a. en betydelig turistnæring. Se for øvrig Storbritannia og Nord-Irland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.