Thomas Johannessen Heftye

Faktaboks

Thomas Johannessen Heftye
Uttale
hˈefti
Født
29. oktober 1822, Christiania (nå Oslo)
Død
4. oktober 1886

Thomas Johannessen Heftye. Portrett fra Skilling-Magazin, 1879.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Thomas Johannessen Heftye var en norsk forretningsmann. Han gikk i 1848 inn i bankierfirmaet Thos. Joh. Heftye & Søn, som bestefaren av samme navn hadde grunnlagt i 1818. Han ble raskt firmaets leder, gjorde det til landets fremste private bankierhus og spilte en betydelig rolle i samtidens næringsliv.

Heftye var en ivrig friluftsmann og tok initiativ til stiftelsen av Den Norske Turistforening i 1868, der han var formann til sin død. Han åpnet sine store eiendommer Frognerseteren og Sarabråten for publikum, det samme med Eidsbugarden ved Bygdin, som han overtok i 1870. Heftye testamenterte sin eiendom Tryvandshøiden med utsiktstårn til Oslo kommune, som i 1889 kjøpte Frognerseteren av hans enke.

På eiendommen Frognæs på Frogner i Oslo lot Heftye oppføre et herskapelig hus i tudorstil, den nåværende diplomatiske representasjonsboligen for Storbritannia.

En minnestein over Heftye ble i 1888 reist ovenfor Svendstuen ved Midtstuen, hvor han eide sagbruket Frognerseteren Bruk. Turveien og lysløypa Heftyebakken ved Midtstuen, blant annet brukt til bobsleigh-konkurransene under OL i 1952, er oppkalt etter ham; det samme er Thomas Heftyes gate på Frogner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg