Jyväskylä er en bykommune i Finland i landskapet Mellersta Finland (finsk: Keski-Suomi), ved nordenden av innsjøen Päijänne. Kommunen har  137 413 innbyggere i 2015 og et landareal på 1171 m2. Jyväskylä er enspråklig finsk.

Jyväskylä fikk bystatus i 1837 selv om den da knapt hadde to hundre innbyggere. I dag er Jyväskylä en av de store byene der folketallet og næringslivet vokser raskest. Her finnes spesialkompetanse innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi (ICT), servicenæringer og ellers en del industri, blant annet leverer Valmet maskiner til treforedlingsindustrien, papirfabrikker, møbel- og annen trevareindustri.

Byen har en rekke bygninger tegnet av arkitekten Alvar Aalto, blant annet rådhuset og teateret. I Jyväskylä ligger Universitet (grunnlagt i 1966) og landets eldste finskspråklige lærerhøgskole, Alvar Aalto-museum, et kunsthåndverksmuseum og et flymuseum. Rally Finland er en del av verdensmesterskapet i rally (FIA World Rally Championship), skriver seg tilbake til 1951 og trekker over en kvart million tilskuere.

Jyväskylä er vennskapsby med Stavanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.