Salpeter forekommer enkelte steder i India, Bengal og Kina og er det stoffet som det opprinnelig var vanskeligst å skaffe andre steder. I Kina ble svartkruttet brukt til fyrverkeri, men da kunsten å lage svartkrutt kom til Europa på 1200-tallet, ble det i stigende grad brukt til skytevåpen.
En av de første oppskriftene på svartkrutt i Europa ble gitt av Roger Bacon i 1267. Hans oppskrift var syv deler salpeter, seks deler svovel og fem deler trekull. Han kan ha fått oppskriften fra arabere i Syd-Spania.
Til å begynne med ble de tre komponentene i svartkrutt finmalt til mel. Senere lærte man å blande ingredienesene i vann, tørke massen og granulere og polere det til svartkrutt i forskjellige størrelser avhenig av bruksområdet. Granulert svartkrutt reagerte raskere og kunne brukes i skytevåpen. Først etter 500 år kom man på slutten av 1800-tallet frem til bedre røyksvake kruttyper til bruk i ammunisjon.
Av de tre komponentene i svartkrutt var salpeter det som var vanskeligst tilgjengelig i Norge. I krisetider var man avhengig å kunne lage det lokalt. Det kan lages fra organisk avfall fra mennesker og dyr, men det er en prosess som tar tid (se nitrifikasjon). På 1700-tallet ble det etablert flere salpeterverk i Norge, men de ble ingen suksess.
Det ble enklere da chilesalpeter ble tilgjengelig fra midten av 1800-tallet. Men chilesalpeter er natriumnitrat, mens salpeter er kaliumnitrat. Natriumnitrat er hygroskopisk og kan ikke brukes direkte i svartkrutt, men det er ikke vanskelig å konvertere natriumnitrat til kaliumnitrat. Det gjøres ved å løse natriumnitrat (chilesalpeter) i vann sammen med kaliumklorid slik at man får en mettet løsning ved høy temperatur. Når temperaturen senkes, krystalliserer kaliumnitrat ut.
Karboninnholdet i trekull avhenger av temperaturen det ble fremstilt ved – dess høyere temperatur dess høyere innhold av karbon. Trekull som brukes i fremstilling av svartkrutt, skal være fra løvtrær.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.