Emulsjon er en blanding av to væsker som egentlig ikke er blandbare.

I en emulsjon er den ene væsken i en såkalt dispergent fase, som en finfordelt mengde små partikler eller dråper, fordelt utover i den andre væsken, som er i kontinuerlig fase. Et tredje stoff, en emulgator, er vanligvis nødvendig for å holde partiklene finfordelt som en stabil emulsjon.

En emulsjon av en olje og vann kan være enten en olje-i-vann-emulsjon, hvor oljedråpene er dispergert i en kontinuerlig vannfase, eller en vann-i-olje-emulsjon, der det er vanndråper dispergert i oljefasen. Kremfløte er et eksempel på en olje-i-vann-emulsjon, for her er fettpartiklene emulgert i vannfase, mens stivpisket krem er en vann-i-olje-emulsjon der vann er finfordelt i en kontinuerlig (stiv) fettfase.

Å lage en emulsjon kalles å emulgere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.