Caernarfon

Artikkelstart

Caernarfon er en by i Storbritannia, Wales, i fylket Caernarfonshire, ved sundet Menai Strait. Byen hadde 9615 innbyggere ved folketellingen i 2011 og er administrasjonssenter for grevskapet Gwynedd.

Faktaboks

Uttale
kənˈa:vən

Caernarfon er først og fremst kjent for sine godt bevarte bymurer og det store slottet Caernarfon Castle, bygd av Edvard 1 i 1282–1283, umiddelbart etter erobringen av Wales. I ettertid har det blitt betraktet som et symbol på Englands dominans over Wales, og Caernarfon har lenge vært senter for den walisiske nasjonalismen. Politikeren, parlamentsmedlemmet og ministeren David Lloyd George foreslo at den britiske tronfølgeren skulle innsettes og få tittelen «Prinsen av Wales» her, for å dempe motsetningene mellom folkene. Den første som fikk tittelen var Edvard 8 som ble født i Caernarfon, og neste var prins Charles.

Caernarfons historiske betydning og attraksjoner har gjort byen til et stort og viktig turistsenter, følgelig er det også mange som lever av turisme. Slottet og bymurene er sentrale, men også markedshallen fra 1832, St. Peblig-kirken fra det fjortende århundre og statuen av David Lloyd George er populære turistmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg