C6H6, fargeløs, sterkt lysbrytende væske med karakteristisk lukt, kokepunkt 80,1 °C og smeltepunkt 5,5 °C. Benzen er det enkleste aromatiske hydrokarbonet. Brenner med sterkt lysende og sotende flamme. Uløselig i vann, men lett løselig i alkohol og eter.

Benzenmolekylet består av seks karbonatomer knyttet sammen i en ring, og seks hydrogenatomer knyttet til hvert sitt karbonatom. Fysikalske undersøkelser har vist at benzenmolekylet har form som en regulær sekskant med et karbonatom i hvert hjørne. Avstanden fra et karbonatom til nabokarbonatomet ligger mellom det vi finner for en vanlig enkeltbinding og en dobbeltbinding.

Benzen finnes i steinkulltjære og kan utvinnes teknisk fra denne, men fås gjerne i blanding med andre aromatiske hydrokarboner som toluen og xylen samt en svovelholdig forbindelse tiofen. Steinkulltjæren var lenge hovedkilden for benzen, men nå fremstilles langt de største mengder fra petroleumsfraksjoner ved spesielle prosesser som tar sikte på å avspalte hydrogen fra forskjellige hydrokarboner under dannelse av benzenskjelettet (cracking, reformering).

Benzen er et godt løsemiddel for mange uorganiske og organiske stoffer som fosfor, jod, svovel, fettstoffer, eteriske oljer, harpikser, kautsjuk o.l., men denne bruken søkes begrenset pga. benzenets giftighet. Store mengder benzen sammen med toluen og xylen, BTX brukes i motorbensin uten separasjon fra den øvrige hydrokarbonblanding. Benzen brukes mye i kjemisk industri til fremstilling av mange viktige forbindelser som nitrobenzen, anilin, styren og fenol. Disse kan igjen tjene som utgangsstoffer for fargestoffer, farmasøytiske preparater og kunststoffer av mange slag.

Benzen er et akutt narkotiserende stoff med lokalirriterende virkning på hud og slimhinner. Langvarig eksponering kan føre til alvorlige anemier. I alvorlige tilfeller kan bloddannende strukturer i benmargen skades sterkt. Noen tilfeller av leukemi er også rapportert etter benzen-eksponering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.