faststoffmotor

Rakettmotorer. Romfergen Columbia i oppskytingsfasen på sin annen tur 12. november 1981. Her er både faststoffmotorer og væskemotorer i operasjon samtidig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Faststoffmotor er en rakettmotor som bruker drivstoff i fast form. En faststoffmotor består hovedsakelig av et brennkammer hvor også drivstoffladningen er lagret, en fast eller bevegelig dyse og en tennanordning. Motoren er meget enkel i forhold til en væskemotor, men kan vanligvis ikke skyvkraftreguleres eller stanses og gjenoppstartes.

Eksempler på bruk

Drivstoffet inni motoren kan formes i ulike former som påvirker forbrenningsprofilen. En motor som bruker fast drivstoff vil ha litt dårligere ytelse enn væskemotor. Derfor blir faststoff-motorer stort sett brukt i hjelperaketter som yter ekstra kraft i starten av en oppskyting.

Den amerikanske romfergen brukte i starten to slike faststoffmotorer, hver med diameter 3,7 meter. Den europeiske bæreraketten Ariane 5 får i starten hjelp fra to 3,05 meter store motorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg