Rakettmotorer

Rakettmotorer. Romfergen Columbia i oppskytingsfasen på sin annen tur 12. november 1981. Her er både faststoffmotorer og væskemotorer i operasjon samtidig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Faststoffmotor er en rakettmotor som bruker drivstoff i fast form. En faststoffmotor består hovedsakelig av et brennkammer hvor også drivstoffladningen er lagret, en fast eller bevegelig dyse og en tennanordning. Motoren er meget enkel i forhold til en væskemotor, men kan vanligvis ikke skyvkraftreguleres eller stanses og gjenoppstartes.

Eksempler på bruk

Drivstoffet inni motoren kan formes i ulike former som påvirker forbrenningsprofilen. En motor som bruker fast drivstoff vil ha litt dårligere ytelse enn væskemotor. Derfor blir faststoff-motorer stort sett brukt i hjelperaketter som yter ekstra kraft i starten av en oppskyting.

Den amerikanske romfergen brukte i starten to slike faststoffmotorer, hver med diameter 3,7 meter. Den europeiske bæreraketten Ariane 5 får i starten hjelp fra to 3,05 meter store motorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg