Vedfyring

Å brenne ved for å få varme er et eksempel på en eksoterm prosess.

Av /Shutterstock.

Eksoterm prosess er en kjemisk reaksjon eller prosess der det frigjøres varme. Det å brenne ved eller annet brensel for oppvarming er eksempel på en slik prosess. Forbrenning av næringsstoffer i kroppen er et annet eksempel. Noen faseoverganger er også eksoterme, som når vann fryser til is.

Faktaboks

Uttale
eksotˈerm prosess
Etymologi
gresk eks ‘ut’ og thermos ‘varme’

Det motsatte av en eksoterm prosess er en endoterm prosess. Her forbrukes varme.

Beskrivelse

Når en kjemisk reaksjon er eksoterm, har produktene som dannes lavere energi enn reaktantene hadde. Energien slippes som varme.

I termodynamikken sier man at forandringen i entalpi er negativ (ΔH < 0) i en eksoterm prosess.

Et eksempel på en eksoterm reaksjon er fremstilling av ammoniakk (\(\ce{NH3}\)) fra nitrogen og hydrogen, som vist i følgende reaksjonsligning:

\[\ce{N2(g) + 3H2(g) -> 2 NH3(g)}\]

Energiregnskapet blir da: ΔH = −92,2 kJ mol−1 ved 25 °C.

Dette er en spontan prosess, siden endringen i Gibbs fri energi er negativ (∆G = −16,45 kJ mol-1). Mange eksoterme reaksjoner er spontane, og alle forbrenningsreaksjoner er spontane og eksoterme.

Bruk

En kjemisk likevekt som er eksoterm, vil bli forskjøvet mot reaktantene (mot venstre) når temperaturen stiger. Dette prinsippet brukes i mange industrielle prosesser. I fremstillingen av ammoniakk, ønsker man å bruke så lave temperaturer som mulig for å få store mengder ammoniakk som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg