Dyno Nobel er en av verdens største sprengstoffprodusenter med virksomhet i 35 land. Konsernet ble dannet i 2000 etter at det svenske investeringsselskapet Industri Kapital overtok og omstrukturerte norske Dyno Industrier. Fra 2008 er selskapet et heleid datterselskap av australske Incitec Pivot.

Historikk

Konsernets historie kan spores tilbake til Alfred Nobels patenter innen produksjon av sprengstoff på midten av 1800-tallet. Selskapet er en videreføring av det tidligere selskapet Dyno Industrier sin sprengstoffvirksomhet som strekker seg tilbake til grunnleggelsen av Norsk Sprængstofindustri, et selskap stiftet i 1865. I 2000 kjøpte det svenske investeringsselskapet Industri Kapital opp selskapet og solgte kjemivirksomheten til det finske selskapet Nordkemi. Sprengstoffvirksomheten ble videreført i Dyno Nobel.

I 2003 gjennomførte selskapet en fusjon med Ensign Bickford Companys sprengstoffvirksomhet, før Industri Kapital solgte selskapet til Magquarie Bank i 2005. Året etter ble Dyno Nobel notert på den australske børsen.

Incitec Pivot, et australsk konsern med virksomhet innen gjødsel, sprengstoff og gruvedrift, kjøpte i 2008 opp alle aksjene i selskapet. Dyno Nobel ble ved oppkjøpet tatt av børs og har siden vært et heleid datterselskap av Incitec Pivot.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg