Forbindelser er rene kjemiske stoffer som er bygget opp av to eller flere grunnstoffer. De er ordnet i fire grupper:

  • ioneforbindelser
  • molekylforbindelser
  • kompleksforbindelser
  • nettverksforbindelser

Antall kjemiske forbindelser er meget stort, og vokser med ca. 100 000 nye forbindelser hver måned. I mars 2012 var det registrert 66 millioner forbindelser. De fleste hører til organisk kjemi. Se også kjemi.

Ioneforbindelser kalles også salter. Den kjemiske formelen for en ioneforbindelse angir det minste antall ioner som forbindelsen består av.

Eksempel: NaCl er formelen for natriumklorid, som er det samme som alminnelig koksalt og havsalt. Formelen sier at det er like mange natriumioner som kloridioner, men den sier ikke noe om hvordan natriumklorid er bygget opp.

Pakkingen av ioner i natriumklorid er vist i figur 1. Hvert natriumion er omgitt av 6 kloridioner, og hvert kloridion av seks natriumioner.

En kompleksforbindelse er et salt, men ionene er omgitt av ligander, slik at forbindelsen får en mer kompleks struktur enn et enkelt salt.

Et eksempel på en kompleksforbindelse er kobbersulfatpentahydrat, CuSO4 · 5H2O. Trivialnavnet på denne forbindelsen er blåstein, se kobbersulfater.

En molekylforbindelse er en forbindelse som består av molekyler. Et eksempel er glukose, C6H12O6, som er vist i figur 2. Et annet er is, H2O(s).

Kvarts, SiO2, er en nettverksforbindelse. Forbindelsen eksisterer i fem forskjellige strukturer (se polymorfi). I alle er hvert Si-atom omgitt tetraedrisk av fire oksygenatomer, og hvert oksygenatom er bundet til to silisiumatomer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.