Smeltepunktet er den temperaturen hvor et fast stoff smelter til en væske. For et rent stoff er smeltepunktet lik frysepunktet.

Salter og krystaller

Stoffer som er bygget av ioner (salter) har høyere smeltepunkt enn stoffer som består av molekyler. Det skyldes at bindingene mellom ioner er sterkere enn bindingene mellom molekyler. Av krefter mellom molekyler er hydrogenbindinger de sterkeste.

Diamant, kvarts og silisiumkarbid har høye smeltepunkt. Det skyldes at i disse stoffene er atomene bundet sammen av kovalente bindinger – de er egentlig kjempemolekyler.

Andre stoffer

Ikke-krystallinske stoffer, for eksempel glass, har som regel ikke noe fast smeltepunkt, men blir mykere innen et visst temperaturområde.

Blandinger av flere stoffer har i alminnelighet lavere smeltepunkt enn det laveste smeltepunkt for de enkelte stoffene i blandingen. Det gjelder for mange legeringer, for eksempel loddetinn, som er en blanding av bly og tinn.

Is og vann

Smeltepunktet for ren is er 0 °C, mens havvann først fryser ved –1,9 °C (se vann). Smeltepunktet for is blir dessuten litt lavere ved høyere trykk.

For de fleste stoffer er smeltepunktet høyere ved høyere trykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg