lunte

Dynamitt selges vanligvis innpakket i parafinert papir som sylindriske patroner («dynamittgubber»). De bringes til detonasjon ved hjelp av en sprenghette (fenghette, knallperle).

Av /iStockphoto.

Artikkelstart

Lunte er en brennbar streng som brukes til tenning av eksplosiver (sprengstoff). Den ene enden av lunten er i kontakt med eksplosivet, mens den andre aktiveres med ild eller sprenghette. I stedet for lunte brukes ofte elektriske tennmidler og initieringsmidler.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk, egentlig ‘fille’

De første luntene ble laget ved å dyppe tekstiltråd i svartkruttpasta med etterfølgende tørking. Slik tennlunte brukes ennå for tenning av fyrverkeri, men i sin moderne form består den av en tynn, bøyelig kruttsnor av for eksempel nitrocellulose og mykner tilsatt oksidasjonsmidler. Brennhastigheten kan være 1,5–20 centimeter/sekund i friluft.

I såkalt sikkerhetslunte er en tekstilstrømpe spunnet rundt en kjerne av svartkruttmel. Strømpen blir impregnert mot vann og ofte overtrukket med beskyttende plast. Denne lunten brenner regelmessig og uten sprutende flamme, normalt med cirka 1 centimeter/sekund.

Er lunten fylt med et høyeksplosiv som for eksempel pentritt, fås en detonerende lunte som omsettes med en hastighet opptil 7 kilometer/sekund.

Opprinnelig var lunte betegnelse på en løst spunnet snor, preparert med salpeter. Den brant meget langsomt og ble i militære forlegninger og om bord på krigsskip bevart brennende i et metallskrin og brukt til å tenne piper og fengkrutt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg