SLBM

Artikkelstart

SLBM er et ballistisk missil som kan skytes opp fra neddykket undervannsbåt.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Submarine Launched Ballistic Missile

Historie

I Tyskland var en sjøbasert variant av det ballistiske missilet V-2 under utvikling mot slutten av andre verdenskrig. Missilet skulle skytes ut fra containere som ble slept etter undervannsbåter. Containerne ble påbegynt i august 1944, men prosjektet ble avbrutt av de alliertes fremmarsj.

Det første ballistiske missilet som ble avfyrt fra en undervannsbåt ble avfyrt fra en sovjetisk undervannsbåt 16. september 1955, avfyrt fra overflaten av sjøen. Sovjetunionen var fra 1959 også først til å ta i bruk undervannsbåter med ballistiske missiler, med missilet RF-11FM (NATO-betegnelse: Scud-A) på undervannsbåter i prosjekt 629-klassen (NATO-betegnelse: Golf), men disse missilene måtte avfyres med undervannsbåten i overflatestilling.

Det første ballistiske missilet som ble avfyrt fra en neddykket undervannsbåt var det amerikanske missilet Polaris, avfyrt fra en George Washington-klasse undervannsbåt 20. juli 1960. George Washington-klassen hadde blitt tatt i bruk i slutten av 1959, og startet første tokt utrustet med Polaris-missiler 15. november 1960.

Den første prøveoppskytningen av et ballistisk missil med et nuklæert stridshode fra en undervannsbåt ble utført 20. oktober 1961, med et missil av typen R-13 (NATO-betegnelse: Sark) fra en prosjekt 629-klasse undervannsbåt.

I tillegg til Russland og USA har også Frankrike, India, Nord-Korea og Kina utviklet ballistiske missiler som kan avfyres fra undervannsbåter. Med unntak av India, som har et kortdistansemissil, og Nord-Korea, som har et mellomdistansemissil, har moderne SLBM en rekkevidde fra 8000 til 12 000 kilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg