Nobels fredsprismedalje, tegnet av Gustav Vigeland. Forside.

Alfred Nobel av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Alfred Nobel, svensk oppfinner og filantrop. Nobel oppfant blant annet dynamitten, og ble dermed grunnlegger av den moderne sprengstoffteknikken. Oppfinnelsene skaffet Nobel en betydelig formue, som han for størstedelen testamenterte til opprettelse av et fond. Rentene av fondet skulle brukes til fem prisbelønninger; se Nobelprisen

Alfred Nobel vokste opp i Russland, hvor faren, oppfinneren Immanuel Nobel (1801–72) drev militærteknisk industri. Alfreds bror Ludvig (1831–88) opparbeidet fra 1874 naftautvinningen i Baku til et stort omfang.

Alfred Nobel bodde i USA i årene 1850 til 1854. Her fortsatte han farens undersøkelser av sprengstoffene. I 1862 til 1863 utarbeidet Nobel en metode for fremstilling av nitroglyserin i stor målestokk. I den forbindelsen oppfant han dynamitten, som første gang fikk praktisk anvendelse 1867. Nobel ble dermed grunnlegger av den moderne sprengstoffteknikken.

Alfred Nobel videreutviklet sprengstoffteknikken i fabrikker anlagt mellom 1867 til 1873 i Sverige, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland, Østerrike, Spania og USA.

I 1873 bosatte Alfred Nobel seg i Paris. Han patenterte i 1884 en framgangsmåte for kontinuerlig destillasjon av petroleum. Dette fikk grunnleggende betydning for russisk petroleumsindustri.

Med basis i dynamitt framstilte han i 1888 røyksvakt krutt eller ballistitt, også kalt nobelkrutt. I 1891 flyttet han til San Remo.

De selskapene han grunnla for å utnytte sine sprengstoffoppfinnelser, utgjorde i flere år et mektig konsern, som ble oppløst. 

  • Bergengren, Erik: Alfred Nobel, 1960
  • Fant, Kenne: Alfred Bernhard Nobel, 1995

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mai skrev Mari Erland

https://www.google.no/search?q=alfred+nobel+sitt+testamente&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwippojk8-baAhUJXiwKHcRJB_cQ_AUICigB&biw=1180&bih=615#imgrc=Ph7qlzf5max73M:
dette bild er av testamente til Albert Nobel. Eg tenker at dere kunne skrevet lit mer om testamentet og hat med dette bilde.

2. mai svarte Magne Brekke Rabben

Hei og takk for innspill. Jeg er helt enig med deg i at denne artikkelen godt kunne vært mer utfyllende om Nobels testamente og hva han har betydd for ettertiden. Denne artikkelen er øverst på listen min over artikler jeg planlegger å omskrive, så her vil det bli gjort utbedringer i ikke alt for fjern fremtid.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.