En kjemisk formel viser hvilke grunnstoffatomer en kjemisk forbindelse består av og kan også vise hvordan atomene er bundet sammen.

Hvert grunnstoff har et atomsymbol som er H for hydrogen, O for oksygen, Na for natrium og Cl for klor. Hver kjemisk forbindelse er karakterisert med forskjellige kjemiske formler som H2O for vann og NaCl for natriumklorid bedre kjent som havsalt eller steinsalt (se trivialnavn).

Formelen H2O er en bruttoformel som viser at vannmolekylet består av to H-atomer og ett O-atom. Både vann i fast form (is), som væske (vann) og som gass (vanndamp) består av H2O-molekyler.

For å presisere hva man snakker om føyes ofte til  aggregattilstander:

  • s for fast stoff (solid)
  • l for væske (liquid)
  • g for gass.

H2O(s) er molekylformel for is, H2O(l) for vann og H2O(g) for gass (vanndamp).

Bruttoformelen for eddiksyre er C2H4O2, Ønsker vi å presisere at ren eddiksyre (iseddik) er en væske kan vi skrive C2H4O2(l), ønsker vi å presisere at eddiksyren er løst i vann kan vi skrive C2H4O2(aq) hvor aq er en forkortelse for aqua, latin for vann.  

Formelen H-O-H er en strukturformel for vannmolekylet. Den viser hvordan atomene i vannmolekylet er bundet sammen. Strukturformelen for eddiksyre er CH3COOH.

Eddiksyredimer (R = CH3)

Dimer av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

Formelen NaCl(s) er en formelenhet for vanlig salt. Formelen viser ikke at salt er bygget av ioner: Na+-ioner og Cl--ioner, så formelen forteller bare at det er like mange ioner av hvert slag i salt. NaCl(g), derimot, består av molekyler (ionepar).

Strukturformelen for eddiksyre kan også skrives H3C-(C=O)-OH som bedre viser hvordan atomene er bundet sammen (konnektiviteten).

I fast form er eddiksyremolekylene bundet sammen med hydrogenbindinger i kjeder: >C=O…H-O- (se hydrogenbinding).

I eddiksyredamp er eddiksyremolekylene bundet sammen med hydrogenbindinger i par så formelen er (CH3COOH)2(g). 

Molekylmodell av Bjørn Pedersen. Begrenset gjenbruk

En tredimensjonal modell av eddiksyremolekylet viser enda flere detaljer om hvordan atomene i eddiksyremolekylet er bundet sammen (se figuren nedenfor). Modellen viser at gruppen C-COOH er plan og at CH3 -gruppen er omgitt tetraedrisk av tre H-atomer og ett C-atom. Det ene H-atomet ligger i C-COOH-planet. Se stereokjemi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.