75 prosent av Jordens overflate er dekket av vann, enten i væskeform eller i fast form som is. Hav utgjør størstedelen av dette arealet. Men også landjorden har store forekomster av vann, blant annet i elver, innsjøer og isbreer. Jord- og berggrunnen inneholder dessuten grunnvann, og levende planter og dyr inneholder mye vann. Innholdet av vanndamp i atmosfæren varierer med temperaturen. I tropene er mengden opp mot tre volumprosent, i polarstrøkene bare noen tidels prosent eller mindre.
Ved temperatur- og trykkforandringer avgis vanndamp i atmosfæren i flytende form som regn, eller i fast form som rim, snø (se nedenfor) eller hagl. Omvendt foregår det en stadig tilbakeføring av vann til atmosfæren ved fordampning. I motsetning til Jordens forråd av for eksempel mineralske råstoffer er mengden vann på Jorden konstant.
Mange mineraler er hydrater som inneholder bundet vann i form av krystallvann. Ett eksempel er gips.
Den totale vannmengden i hav, sjøer, elver, jord, fjell og atmosfære på jorden er angitt til 1386 millioner km³, hvorav cirka 24 064 millioner km³ er is og snø. Den delen som foreligger i flytende form (hovedsakelig i hav), antas å utgjøre 1338 millioner km³, som grunnvann 23 400 km³ og som damp i atmosfæren 12 900 km³.
Vitenskapen om vannets forekomst, kretsløp og fordeling på landjorden kalles hydrologi.
Vannmolekyler er også blitt påvist i det interstellare rom og i atmosfæren til Mars og Jupiter (se astrokjemi). Kjøretøyer som er sendt til Mars har funnet spor etter rennende vann på planeten.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.