dipol

Dipol er i fysikken et system som består av to elektriske eller magnetiske poler med motsatte fortegn, det vil si en positiv og en negativ pol.

Faktaboks

uttale:
dipˈol
etymologi:
av di- og gresk ‘spiss, akse’

Elektrisk dipol

En ideell elektrisk dipol består av en positiv elektrisk ladning og en negativ ladning som er like stor. Egenskapene til dipolen karakteriseres ved dipolmomentet, som er produktet av størrelsen på ladningen og avstanden mellom de to ladningene.

For et system av flere ladninger kan det også angis et dipolmoment. I så fall er dipolmomentet gitt som produktet av polstyrken (størrelsen av den samlede positive eller negative ladningen) og polavstanden, som er et mål for avstanden mellom middelpunktet eller «tyngdepunktet» for de positive ladningene og middelpunktet for de negative ladningene.

Dipolmolekyler

Enkelte molekyler har et permanent dipolmoment. Slike molekyler kalles polare molekyler eller dipolmolekyler. Et eksempel er vannmolekyler.

I andre molekyler og atomer kan et ytre elektrisk felt føre til at elektronene forskyves i forhold til atomkjernene, slik at det oppstår induserte dipolmomenter.

Kjennskap til dipolmomenter har stor betydning for forståelsen av molekylenes struktur og stoffenes dielektriske egenskaper.

Svingende dipol

En svingende eller oscillerende dipol er en dipol som periodisk skifter størrelse eller retning. Den vil da sende ut elektromagnetiske bølger eller stråling. Strålingen vil ha samme frekvens som den dipolen svinger med.

Dipolstråling oppstår også på grunn av elektronbevegelsen i molekyler og atomer, men da bare i forbindelse med at elektronene går over fra en svingetilstand til en annen.

Magnetisk dipol

Magnetisk dipol er et begrep som er oppstått analogt til elektrisk fordi man gikk ut fra at magnetiske nordpoler og sydpoler kunne eksistere hver for seg på samme måte som elektriske ladninger.

Selv om slike magnetiske monopoler ikke er påvist, har begrepet vist seg å være nyttig fordi de magnetiske egenskapene til et atom kan uttrykkes ved hjelp av et magnetisk dipolmoment, og de magnetiske egenskaper til et stoff forklares ut fra dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg