Salter. Krystaller av natriumklorid, NaCl, fotografert i mikroskop.

av SCODE. Begrenset gjenbruk

Salter er stoffer som er bygget opp av ioner. Salter har i alminnelighet høye smelte- og kokepunkter.

For salter som består av enkle ioner oppgir vi navnet på ionene, men ikke antall ioner. F. eks. er navnet på CaCl2 kalsiumklorid ikke kalsiumdiklorid. Tilsvarende er navnet på Na2O natriumoksid, BaCl2 bariumklorid og ZnCl2 sinkklorid.

Salter som kan sies å komme fra enkle, sterke syrer som salpetersyre (HNO3) og svovelsyre (H2SO4) får navn som ender på nitrat og sulfat f.eks. heter NaNO3 natriumnitrat og Na2SO4 natriumsulfat.

Noen salter som krystalliserer fra vannløsning inneholder vannmolekyler f.eks Na2CO3 · 10H2O. Det heter natriumkarbonat-dekahydrat da antall vannmolekyler angis med tallet på latin: di, tri, tetra, penta, heksa, hepta, okta, nona, deka.

For salter som inneholder grunnstoffer som kan danne forskjellige ioner oppgir vi ionene på denne måten: 

Fe2O3 heter jern(III)oksid, FeO heter jern(II)oksid, CuS heter kobber(II)sulfid. For flere eksempler slå opp det enkelte grunnstoff og se på de eksemplene som er gitt der. 

Om navn på forskjellige syrer og deres salter, se syrer.

Når et salt løses i vann blir ionene saltet består av frie og løsningen leder derfor elektrisk strøm. Det samme skjer når et salt smelter. Mange salter, som kaliumnitrat, løses lett i vann; andre, som kalsiumsulfat er tungt løselig, og noen, som bariumsulfat, er praktisk talt uløselige. De fleste  sulfater, nitrater, karbonater, halogenider av grunnstoffene i gruppe 1 og 2 i periodesystemet er fargeløse. Flere kationer  og anioner fra d-blokken danner fargede salter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.