amorfe materialer

Artikkelstart

Amorfe materialer er materialer som ikke har regelmessig atomær oppbygging. Slike materialer har egenskaper som er forskjellig fra tilsvarende materialer som er krystallinske. Glass utgjør en undergruppe av amorfe materialer.

Faktaboks

Uttale
amˈorfe materialer
Også kjent som

ikke-krystallinske materialer

Noen amorfe materialer har anvendelser basert på sine elektriske og optiske egenskaper. Amorfe materialer er optisk isotrope. Amorf selen og diarsentriselenid, As2Se3, har for eksempel blitt brukt innen fotokopiering (etter XEROX-prosessen) og i lysmålere, noe som skyldes selenets halvlederegenskaper.

Manglende periodisitet i krystallstrukturen for amorfe materialer muliggjør større spennvidde for inkorporering (doping) av utvalgte ioner. Amorft silisium er lovende fotovoltaisk materiale for omdannelse av solenergi til elektrisitet.

Mikrokrystallinske materialer eller nanomaterialer (det vil si materialer der krystallstørrelsen er beskjeden i atomær målestokk) kan oppfattes som overgangsform mellom krystallinske og amorfe materialer. Magnetiske egenskaper kan for slike materialer være forskjellig fra hva man finner for større partikler av samme forbindelse. For eksempel er magnetitt en kommersiell permanent-magnet, mens finfordelt magnetitt (og maghemitt) er superparamagnetisk og brukes i monodisperse magnetiske partikler til medisinske formål. Mange organiske polymerer er amorfe.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg