Amorfe materialer er materialer som ikke har en regelmessig oppbygging på atomnivå. De kalles også ikke-krystallinske materialer. Slike materialer har egenskaper som er forskjellig fra tilsvarende materialer som er krystallinske. Glass utgjør en undergruppe av amorfe materialer.

Faktaboks

Uttale
amˈorfe materialer
Også kjent som

ikke-krystallinske materialer

Mange organiske polymerer er amorfe.

Bruk

Noen amorfe materialer har anvendelser basert på sine elektriske og optiske egenskaper. Amorfe materialer er optisk isotrope. Amorf selen og diarsentriselenid, med kjemisk formel As2Se3, har for eksempel blitt brukt innen fotokopiering (etter XEROX-prosessen) og i lysmålere, noe som skyldes selenets halvlederegenskaper.

Manglende periodisitet i krystallstrukturen for amorfe materialer muliggjør større spennvidde for inkorporering (doping) av utvalgte ioner. Amorft silisium er et lovende fotovoltaisk materiale for omdannelse av solenergi til elektrisitet.

Mikrokrystallinske materialer

Mikrokrystallinske materialer, også kalt nanomaterialer, er materialer der krystallstørrelsen er liten i atomær målestokk. De kan oppfattes som en overgangsform mellom krystallinske og amorfe materialer. Magnetiske egenskaper kan for slike materialer være forskjellig fra hva man finner for større partikler av samme forbindelse. For eksempel er magnetitt en kommersiell permanent-magnet, mens finfordelt magnetitt (og maghemitt) er superparamagnetisk og brukes i monodisperse magnetiske partikler til medisinske formål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg