Astrokjemi er studiet av atomer, ioner, radikaler og molekyler i verdensrommet. Det er et fag som er oppstått etter utvikling av mer følsomme spektroskopiske metoder, slik at man fra Jorden kan få informasjon som forteller om hvilke stoffer som finnes forskjellige steder i universet, særlig i vårt eget solsystem. Temperaturen er lav, bare rundt 3 K, så den strålingen som kan observeres, kommer fra molekylenes rotasjon og vibrasjon, det vil si at signalene som når Jorden er i mikrobølge- og infrarød-spektralområdet. Se rotasjonsspektroskopi.

Faktaboks

Også kjent som

kosmokjemi

Egentlig kan man si det hele begynte med oppdagelsen av heliumSola i 1868, men i de siste årene er mer enn 140 stoffer oppdaget i det interstellare rom. De inneholder fra 1 til 13 atomer, og mange av dem er ustabile under laboratoriebetingelser på Jorden. En aminosyre (glysin) ble oppdaget i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg