Vann
Vann er det viktigste løsemiddelet i naturen.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Løsemiddel er i kjemien det stoffet i en kjemisk løsning som det er mest av. Et løsemiddel er ofte en væske, men kan også være en gass. Mange kjemiske reaksjoner skjer i løsning, altså i tilstedeværelse av løsemiddel.

Faktaboks

Også kjent som

løsningsmiddel

Vann

Vann er ofte kalt livets løsemiddel, eller det universelle løsemidlet, fordi det er helt sentralt for alt liv. Vann er polart, og det løser opp ioner, karbohydrater og proteiner inni cellen, slik at kjemiske reaksjoner inni cellen kan skje, for eksempel produksjon av proteiner, eller forbrenning av glukose.

Løsemidler på laboratoriet

Løsemidler er i bruk i de fleste prosesser i laboratorier og industri. Produksjon av plast og andre materialer, legemidler, kosmetikk og maling krever alle løsemidler.

Valg av løsemiddel avhenger av hva slags stoff som skal løses. Hovedregelen er at likt løser likt. Det vil for eksempel si at polare stoffer løses i polare væsker, som vann eller etanol, mens upolare stoffer løses i upolare løsemidler, vanligvis en organisk forbindelse som heksan eller toluen.

Det er flere hundre løsemidler i bruk. I tillegg til vann kan nevnes metanol, etanol, dietyleter, benzen, kloroform, karbondisulfid, karbontetraklorid og trikloretylen.

Skadevirkninger

Mange organiske løsemidler er skadelige for mennesker og annet liv. Løsemidler som diklormetan, trikloretylen og benzen er kreftfremkallende (karsinogene). Løsemidler som dietyleter og etylacetat er ekstremt brannfarlige. Mange hydrokarboner, som for eksempel heksan, er miljøskadelig.

Bruken av flere typer løsemidler er blitt regulert eller forbudt de senere år på grunn av helsefare. Eksempler på slike løsemidler er benzen, triklormetan og trikloretan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg