hagl

Hagl
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Hagl er frossen nedbør som består av kuler eller uregelmessige klumper som har vesentlig større tetthet enn snøfiller.

Faktaboks

Uttale

hˈaggel

Etymologi

norrønt hagl

Hagl har en islignende konsistens og dannes i vannrike bygeskyer (cumulonimbus) med sterke oppgående luftstrømmer.

Det skilles mellom tre forskjellige typer hagl: Sprøhagl, vanlige hagl og ishagl.

Sprøhagl

Sprøhagl (engelsk snow pellets eller soft hail) er hvite ugjennomsiktige korn med tverrmål 2–5 mm som lett går i stykker ved slag mot hard bakke. De faller gjerne ved temperatur nær null grader celsius og er typisk for vinterlige kaldluftfremstøt over temperert hav.

Vanlige hagl

Vanlige hagl (engelsk small hail eller ice pellets) er halvgjennomsiktige og seigere enn sprøhagl, og har ofte en hinne av klar is ytterst. De faller gjerne ved noe høyere temperatur enn sprøhagl, da dannelsen har forbindelse med en relativt varm og vannrik skyregion. Vanlige hagl forekommer over land om sommeren og kan gjøre skade på vegetasjon.

Ishagl

Ishagl (engelsk hail) er kuler eller klumper av is med tverrmål fra omkring 5 mm opp til over 130 mm, det vil si at de har størrelse fra erter til grapefrukt.

Struktur

Strukturen på ishagl er løklignende med vekslende klare og hvitaktige partier. Tettheten er nesten like høy som for vanlig is. Fallhastigheten kan bli over 50 m/s og vekten bortimot 1 kg (registrert i Bangladesh i 1986).

Dannelse

Ishagl dannes i kraftige bygeskyer med en nedre varm region (temperatur over null grader celsius) av betydelig vertikal utstrekning og en øvre kald region med temperatur ned til −25 grader celsius eller lavere. Dessuten må instabiliteten være stor, slik at det blir rask transport av vann oppover i skyen; haglene vokser seg store når de holdes svevende i skyen og nye vanndråper fryser til utenpå.

Forekomst

Ishagl forekommer i forbindelse med kraftige tordenvær over subtropiske landområder om sommeren. Det forekommer sjeldnere på høyere breddegrader, men av og til så langt nord som i Norge, og da i eller like etter en periode med varmt vær. Store ishagl kan gjøre betydelig skade på for eksempel vegetasjon eller veksthus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg