hagl

Hagl er frossen nedbør som består av kuler eller uregelmessige klumper som har vesentlig større tetthet enn snøfiller.

Faktaboks

uttale:

hˈaggel

etymologi:

norrønt hagl

Hagl har en islignende konsistens og dannes i vannrike bygeskyer (cumulonimbus) med sterke oppgående luftstrømmer.

Det skjelnes mellom tre forskjellige typer hagl: Sprøhagl, vanlige hagl og ishagl.

Sprøhagl

Sprøhagl (eng. snow pellets eller soft hail) er hvite ugjennomsiktige korn med tverrmål 2–5 mm som lett går i stykker ved anslag mot hard bakke. Faller gjerne ved temperatur nær 0 °C og er typisk for vinterlige kaldluftfremstøt over temperert hav.

Vanlige hagl

Vanlige hagl (eng. small hail eller ice pellets) er halvgjennomsiktige og seigere enn sprøhagl, og har ofte en hinne av klar is ytterst. Faller gjerne ved noe høyere temperatur enn sprøhagl, da dannelsen har forbindelse med en relativt varm og vannrik skyregion. Forekommer over land om sommeren og kan gjøre skade på vegetasjon.

Ishagl

Ishagl (eng. hail) er kuler eller klumper av is med tverrmål fra ca. 5 mm opp til over 130 mm, dvs. størrelse fra erter til grapefrukt.

Struktur

Strukturen på ishagl er løklignende med vekslende klare og hvitaktige partier. Densiteten (tettheten) er nesten like høy som for vanlig is. Fallhastigheten kan bli over 50 m/s og vekten bortimot 1 kg (registrert i Bangladesh i 1986).

Dannelse

Ishagl dannes i kraftige bygeskyer med en nedre varm region (temperatur over 0 gr. C) av betydelig vertikal utstrekning og en øvre kald region med temperatur ned til −25 °C eller lavere. Dessuten må instabiliteten være stor, slik at det blir rask transport av vann oppover i skyen; haglene vokser seg store når de holdes svevende i skyen og nye vanndråper fryser til utenpå.

Forekomst

Ishagl forekommer i forbindelse med kraftige tordenvær over subtropiske landområder om sommeren. Det forekommer sjeldnere på høyere breddegrader, men leilighetsvis så langt nord som i Norge, og da i eller like etter en periode med varmt vær. Kan gjøre betydelig skade på vegetasjon, veksthus m.m.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg