Isfjell fanget i sjøis. Av /National Science Foundation. Begrenset gjenbruk

isfjell

Tegningen viser at det meste av isfjellmassen befinner seg under vannflaten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Når gamle, store isfjell velter, viser de ofte århundrer med vindslipte sedimenter og mineraler, synlige som lagdannelser.
Av /National Science Foundation.
Isfjell ved Grønland.
Isfjell Grønland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Isfjell er store ismasser som brekkes løs, eller «kalver», fra isbreer som går ut i havet eller innsjøer. De største isfjellene brekkes løs av tidevannet, mindre isfjell faller ned fra bratte brefronter. De fleste isfjellene i de nordlige havene kommer fra Grønland og føres med Labradorstrømmen helt til Newfoundlandsbankene, hvor de kan være meget farlige for skipsfarten. Det er flest isfjell i mai, mens det er færrest fra august til januar. De rekker i alminnelighet til cirka 43° nordlig bredde. En del mindre isfjell kommer fra andre arktiske landområder, som Svalbard.

I Sørishavet finnes meget store isfjell, vanligvis flate på oversiden med loddrette vegger. De brytes løs fra kantene av den antarktiske innlandsisen som siger så langt ut over kontinentalsokkelen at isen flyter opp (shelf-is). De kan drive så langt nord som til 40° sørlig bredde. De største når opptil 60 meter over vannet, og kan bli flere tusen kvadratkilometer store.

Isfjell har normalt en egenvekt på cirka 0,9 og har dermed rundt 90 prosent av sin masse under vann.

I forbindelse med problematikken omkring global oppvarming og verdenshavenes stigende vannstand har man vurdert om den gigantiske kalvingen i Antarktis spiller en rolle i dette. Fordi det ikke er noen overflatesmelting i Antarktis (alt massetap foregår ved kalving av isfjell), og dessuten at ismassen i Antarktis viser seg å være forholdsvis stabil over tid, mener forskerne at den stigende vannstanden heller skyldes at landbaserte isbreer på andre kontinenter smelter ned.

Etter Titanic-ulykken i 1912 ble det i det nordlige Atlanterhavet organisert en internasjonal ispatruljetjeneste (International Ice Patrol, IIP).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg