Typisk snøkanon som får levert vann fra en vannkilde via rørgate, hydrant og slange. Kanonen krever strøm for å produsere snø.

av Holger Ellgaard. CC BY SA 3.0

Snøkanon er en maskin som produserer kunstig snø ved at det tilsettes vann til trykkluft ved minusgrader. Den store hastigheten gjør at vannet raskt deles opp i små vanndråper som fryser i luften.

Større alpinanlegg har snøkanoner i permanent drift om vinteren for å sikre lang sesong. Kunstsnøen er slitesterk og brukes også for at man skal oppnå likest mulig konkurransevilkår.

Høytrykkskanonen kom i bruk i 1960-årene. Den mottar trykkluft via et langt rørsystem.

Viftekanonen er større og bruker nyere teknologi. Den produserer trykkluft på stedet.

I 1990-årene kom lansekanonen i bruk, dette er en energibesparende høytrykkskanon hvor dysene sitter oppe på en cirka åtte meter høy lanse og små vanndråper fryser i luften mens de daler ned til bakken. Midlere produsert dråpestørrelse ligger på 0,3–0,4 mm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. desember 2014 skrev Ingar Hynne

Jeg forventer ikke at dere benytter min korreksjon mht dagens snøkanoner. Men hva som står i SNL i dag er helt foreldet mht elforbruk og støy. Dessuten tilsetningsstoffet ikke lengre vanlig.

1. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Denne kommentaren har desverre blitt liggende ubesvart, men artikkelen er siden blitt oppdatert. Dine innvendinger er blitt behandlet av fagansvarlig. Mvh. Mari

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.