Kelvin er SI-enheten for temperatur. Kelvin brukes også for å uttrykke et temperaturintervall eller en temperaturdifferanse. Symbolet for kelvin er K. Kelvin er en av de syv grunnenhetene i SI-systemet.

Definisjonen av enheten lyder:

Denne definisjonen ble fastsatt av CGPM i 1967.

Enheten har navn etter William Thomson Kelvin, som i 1848 innså at temperatur måtte ha en nedre grense. Tidligere ble enheten kalt grad kelvin, med symbol °K. For å tydeliggjøre enhetens absolutte karakter, vedtok CGPM (Generalkonferansen for mål og vekt) i 1967 å sløyfe «grad» i navnet og forandre symbolet til K.

Siden kelvin er en enhet for termodynamisk temperatur, blir nullpunktet på kelvinskalaen, 0 K, det absolutte nullpunkt, som i fysikken er den laveste temperaturen som er mulig. Definisjonen er valgt slik at én kelvin som mål for temperaturdifferanser blir lik én grad celsius.

Temperaturer gitt i grader celsius (TC) omregnet til kelvin (TK) blir:

  • TK = TC + 273,15

I 2018 vedtok CGPM nye definisjoner av grunnenhetene i SI-systemet. Definisjonene skal nå avledes av en naturkonstant. For kelvin innebærer dette at definisjonen skal ta utgangspunkt i verdien av Boltzmannkonstanten. CGPM har bestemt at denne konstanten skal tilordnes den eksakte verdien 1,380 649 · 10−23 J/K, der J (joule) kan uttrykkes med grunnenhetene kg·m 2·s –2.

Fordelen med at definisjonen baseres på en naturkonstant er at den blir uavhengig av særskilte egenskaper til et spesifikt stoff (som vannets trippelpunkt). Fra et vitenskapelig synspunkt åpner den nye definisjonen for mer nøyaktige målinger ved veldig lave temperaturer. For alle praktisk formål får den nye definisjonen ingen betydning, og frysepunktet for vann vil fremdeles være 273,15 K (0 °C).

Den nye definisjonen vil tre i kraft fra 20. mai 2019.

Tabellen nedenfor viser noen karakteristiske temperaturer der kelvinskalaen sammenlignes med andre temperaturskalaer:

Kelvin Celsius Rankine
Absolutt nullpunkt 0 K -273,15 °C 0 oR
Vannets frysepunkt 273,15 K 0 °C 491,67 °R
Vannets trippelpunkt 273,16 K 0,01 °C 491,688 °R

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.