Gips
Gips spaltestykke fra Sulitjelma, Nordland
Gips
Av .

Gips, mineral som er et vannholdig kalsiumsulfat (CaSO4). Det spalter lett i én retning og er i tynne blad fleksibelt, men ikke elastisk. Hardheten er liten (det kan lett ripes med neglen), og mineralet kan være fargeløst, hvitt, grått eller ha svake farger. Velkrystallisert gips kalles selenitt, en fibrig variant er silkespat, og den tette, finkornede gips kalles alabast.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk gypsum
Etymologi
av gresk ‘kritt’

Mineralet dannes særlig ved inndamping av sjøvann, og som derfor finnes i sedimentære avsetninger og i forbindelse med saltleier. Det kan også dannes ved vulkansk aktivitet (varme kilder), som sekundær mineral ved oksidasjon av sulfidholdige malmer og som efflorescens i jord eller kalksteinshuler.

Bruksområder

Gips brukes som kalkgjødsel, som tilsetning til portlandsement og til gipsplater.

Ved oppvarming til ca. 150 °C dannes hemihydratet CaSO4 · ½H2O, som kalles stukkaturgips. Utrørt med vann til en deig tar den raskt opp igjen krystallvannet og herder da under en viss volumøkning til en fast masse.

Ved oppvarming av gips til over 650 °C dannes kalsiumsulfat som tar opp vann meget langsomt og som blant annet brukes til fyllstoff i papir. Ved oppvarming til over cirka 900 °C avgis SO3 under dannelse av tilsvarende mengder fri kalk, CaO som kalles mørtelgips. Det herder langsomt til en masse av høy styrke som benyttes blant annet til gulvbelegg. Mørtelgips har vært kjent og brukt som bindemiddel i bygninger siden oldtiden.

Vannfri gips kan ta opp inntil to vannmolekyler. Det virker som frostsprengning.

Forekomster

I Norge finnes gips i mindre mengder på sprekker i Oslofeltets alunskifere, på enkelte kisforekomster (Løkken, Sulitjelma) og i noe større mengde ved Søftestad gruver i Telemark.

På Spitsbergen er gips sammen med anhydritt meget utbredt i sedimentlag fra karbon og perm.

Verdensproduksjonen av gips er på ca. 90 mill. tonn per år, med USA, Canada, Iran, Kina og Japan som de største produsentland.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning sulfat
Kjemisk formel CaSO4 · 2H20
Hardhet 2
Massetetthet 2,32 g/cm³
Krystallsystem monoklint

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg