strukturformel

Strukturformel er en formel for kjemiske forbindelser som forteller på hvilken måte atomene er bundet til hverandre. Strukturformel gir mer informasjon enn molekylformel eller bruttoformel, som bare angir hvor mange atomer det er av hver type i en forbindelse.

Faktaboks

Uttale
struktˈurformel
Også kjent som

konstitusjonsformel

Det finnes to varianter av strukturformel. Den mest omfattende viser alle bindingene mellom atomene, denne kalles bare strukturformel. Det finnes også en form for strukturformel som viser formelen som en linje tekst. Denne er mye brukt i organisk kjemi og kalles sammentrengt strukturformel. Figurene under viser strukturformel, sammentrengt strukturformel og molekylformel for gassen propan.

Strukturformel for propan
Strukturformel for propan.
Strukturformel for propan
Lisens: CC BY SA 3.0
Sammentrengt strukturformel for propan
Sammentrengt strukturformel for propan.
Sammentrengt strukturformel for propan
Lisens: CC BY SA 3.0
Molekylformel for propan
Molekylformel for propan
Molekylformel for propan
Lisens: CC BY SA 3.0

Strukturisomer

Forbindelser som har samme molekylformel, men ulik strukturformel, kalles isomerer. Slike stoffer har ulike egenskaper selv om de deler samme molekylformel. De har for eksempel ulike smeltepunkt og kokepunkt, og de kan ha ulik løselighet i vann.

Eksempel: propan-1-ol og propan-2-ol har samme molekylformel (C3H7O), men forskjellige strukturformler: CH3CH2CHOH og CH3CH(OH)CH3. Disse to forbindelsene er derfor strukturisomerer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Denne artikkelen har ingen forklaring av hvordan en strukturformel viser hvordan et atom er oppbygd, ei heller av hvordan strukturformeltegningene skal leses, så en lærer egentlig ikke særlig mye av artikkelen. Dette er uheldig, ettersom det lenkes til denne artikkelen fra andre artikler (som f.eks. trikloretylen), og man forventer at man her skal få en forståelse av hvordan det man så i forrige artikkel skal forstås.

svarte Bjørn Pedersen

Hvis man vil vite hvordan et atom er oppbygget må man slå opp på atom i leksikonet. Et molekyl består av atomer som er bundet sammen.

svarte Tor-Ivar Krogsæter

Det var ikke det spørsmålet handlet om: Spørsmålet handlet om hvordan en strukturformel gir informasjon om molekylets oppbygging. Hvilken informasjon er det CH3CH2CHOH gir oss som forteller at det er annerledes enn CH3CH(OH)CH3. Tilsvarende, tegningene med streker i ulike vinkler mellom hverandre og ulikt antall streker mellom hverandre, hva er det de forteller?

svarte Anne Eilertsen

Hei, og takk for spørsmålet! Det ser ut som om det var en misforståelse om den opprinnelige kommentaren din, der du skrev «atom», men antagelig mente «molekyl». :) Enig i at det bør være en illustrasjon som forklarer dette bedre, vi skal se på det.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg