strukturformel

Artikkelstart

Strukturformel er en formel som angir hvordan atomene i en kjemisk forbindelse er bundet sammen. Den er mer presis enn bruttoformelen, som bare angir hvor mange atomer det er av hver sort i en forbindelse.

Faktaboks

Uttale
struktˈurformel
Også kjent som

konstitusjonsformel

Forbindelser som har samme bruttoformel, men ulik strukturformel, kalles konstitusjonsisomere eller strukturisomerer.

For eksempel, propan-1-ol og propan-2-ol har samme bruttoformel (C3H7O), men forskjellige strukturformler: CH3CH2CHOH og CH3CH(OH)CH3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Denne artikkelen har ingen forklaring av hvordan en strukturformel viser hvordan et atom er oppbygd, ei heller av hvordan strukturformeltegningene skal leses, så en lærer egentlig ikke særlig mye av artikkelen. Dette er uheldig, ettersom det lenkes til denne artikkelen fra andre artikler (som f.eks. trikloretylen), og man forventer at man her skal få en forståelse av hvordan det man så i forrige artikkel skal forstås.

svarte Bjørn Pedersen

Hvis man vil vite hvordan et atom er oppbygget må man slå opp på atom i leksikonet. Et molekyl består av atomer som er bundet sammen.

svarte Tor-Ivar Krogsæter

Det var ikke det spørsmålet handlet om: Spørsmålet handlet om hvordan en strukturformel gir informasjon om molekylets oppbygging. Hvilken informasjon er det CH3CH2CHOH gir oss som forteller at det er annerledes enn CH3CH(OH)CH3. Tilsvarende, tegningene med streker i ulike vinkler mellom hverandre og ulikt antall streker mellom hverandre, hva er det de forteller?

svarte Anne Eilertsen

Hei, og takk for spørsmålet! Det ser ut som om det var en misforståelse om den opprinnelige kommentaren din, der du skrev «atom», men antagelig mente «molekyl». :) Enig i at det bør være en illustrasjon som forklarer dette bedre, vi skal se på det.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg